Lider SDP-a
7

Lagumdžija: SDA definitivno ide u opoziciju

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Nije više pitanje šta je sa SDA, oni definitivno idu u opoziciju, samo je pitanje kako ćemo što brže doći do jednog novog rješenja, rekao je danas u izjavi za Fenu predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija.

Nažalost, kaže Lagumdžija, SDA pokazuje kako nije bila dio problema samo kada je bila na vlasti.

"Sada su dio problema utoliko što ne shvataju da je logično, demokratski, kada nisu dio jedne parlamentarne većine da treba da izađu", naveo je.

Naglasio je kako je bivšeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka jučer obavijestio o svemu, te da su razgovori u toku i da će doći do jednog sveobuhvatnog dogovora kako ići dalje, iako je sve savršeno jasno.

"Naše ponašanje u narednih desetak dana zavisi prije svega od načina ponašanja SDA, da li će oni zaista kao ljudi koji tvrde da su demokrate, demokratski se povući, jer nisu objektivni dio vladajuće većine na jednom nivou, ili ćemo to također demokratski da učinimo nekim drugim procedurama u skladu sa ustavom i zakonom ove zemlje", istakao je Lagumdžija.

Rekao je kako će, u svakom slučaju, u narednih sedam dana raditi sa kolegama iz SBB-a i HDZ-a "da vidimo kako da definiramo programski dokument kojim ćemo definirati, naročito kada je u pitanju federalni nivo, iskorak u odnosu na zaglavljene federalne zakone u Parlamentu koje SDA blokira, a i neki naši saradnici, kolege iz Platforme i njihovi zastupnici, koji su posljednjih mjeseci bili dio blokade nekih rješenja".

Naglasio je kako će u narednim danima vidjeti da li se ti problemi mogu "otkočiti" kada su u pitanju ekonomske reforme, izgradnja koridora 5c, zakon o reformi policije i drugo.