BiH
3

Lagumdžija: Posjete zvaničnika izuzetno važne za BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija kazao je danas novinarima u Sarajevu da je za Bosnu i Hercegovinu izuzetno važno da su, nakon posjete Catherine Ashton, u kratkom vremenskom roku, upriličene posjete još nekoliko važnih zvaničnika.

"Izuzetno je važno za BiH da smo, nakon posjete lady Ashton, imali u kratkom vremenskom roku posjetu četiri, na određeni način, ključna ministra koji daju punu podršku novom pristupu Bosni i Hercegovini. Za nas je važno da na aprilskom sastanku Vanjskopolitičkog vijeća EU dobijemo da BiH bude konačno na dnevnom redu i da se pošalje pozitivan signal da se traži podrška za novi pristup", kazao je Lagumdžija.

Precizirao je da novi pristup EU prvenstveno znači da se ustavne reforme, od kojih je presuda Sejdić - Finci "samo vrh ledenog brijega“, pripreme za period nakon izbora i realiziraju uz punu uključenost međunarodne zajednice, a da se vrijeme do izbora iskoristi za ekonomske, socijalne reforme i pitanja vladavine prava.

"Ne traži se nikakvo smanjivanje kriterija. Traži se samo da uradimo prvo ono što nam može dati konkretne rezultate jer je većina ljudi iz EU, od Catherine Ashton do ministara vanjskih poslova, reklo da je njihov dolazak u BiH u velikoj mjeri rezultirao time što su vidjeli da bunt građana treba, na neki način, imati refleksiju u onome što radi vlast", kazao je on.