BiH
1

Lagumdžija izdao instrukciju da BiH glasa za rezoluciju o Siriji

SRNA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Predstavnik BiH na sjednici Generalne skupštine UN dobio je instrukciju iz kabineta ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije da podrži rezoluciju o Siriji koju je predložila Saudijska Arabija, što je u suprotnosti sa ranije usaglašenim stavom Predsjedništva BiH da bude uzdržan, nezvanično saznaje Srna.

Instrukcija o glasanju u Generalnoj skupštini UN stigla je u Njujork i pored činjenice da je Lagumdžija na godišnjem odmoru i prenio je ovlaštenja na zamjenicu ministra Anu Trišić Babić. Zamjenica ministra inostranih poslova potvrdila je ranije danas Srni da će šef Misije BiH pri UN Mirsada Čolaković biti uzdržana na glasanju u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Siriji.

Generalna skupština UN trebala bi danas da glasa o rezoluciji arapskih država kojom se osuđuje nasilje u Siriji i poziva režim Bašara al Asada da odstupi s vlasti. Ambasade Velike Britanije, SAD, Francuske i Njemačke u BiH izrazile su jučer nadu da će se BiH u Generalnoj skupštini UN pridružiti SAD i svim članicama EU tokom glasanja za nacrt rezolucije o Siriji.

Predstavnici političkih partija iz Republike Srpske ocijenili su to pritiskom na BiH i pokušajem nametanja mišljenja, jer Predsjedništvo BiH nije zauzelo zvaničan stav o sirijskoj krizi. Stav Rusije, koja neće podržati rezoluciju, jeste da je predložena rezolucija dokument koji ima jednostrani i neizbalansiran karakter jer je sva odgovornost za dešavanja u državi u potpunosti prenesena samo na sirijske vlasti.