BiH
0

KS: Nova pravila za upis učenika u srednje škole

FENA
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je na 19. sjednici Izmjene pravila s kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednje škole.

Prema izmijenjenim pravilima, rezultat prijemnog ispita u prvom konkursnom roku se boduje s maksimalno 30 bodova (zbir bodova postignutih na polaganju prijemnog ispita iz tri predmeta posebno značajna za odgovarajuću vrstu srednje škole), opći uspjeh u V, VI, VII i VIII razredu osnovne škole s maksimalno 20 bodova (zbir prosječnih ocjena svedenih na dvije decimale u četiri spomenuta razreda osnovne škole), te uspjeh iz predmeta posebno značajnih za odgovarajuću školu s maksimalno 50 bodova (zbir ocjena u VII i VIII razredu osnovne škole iz predmeta posebno značajnih za odgovarajuću vrstu srednje škole pomnožen s brojem 1,66).

Prilikom upisa u srednje škole u drugom konkursnom roku, uzima se u obzir rezultat općeg uspjeha u V, VI, VII i VIII razredu osnovne škole koji se boduje s 20 bodova, te uspjeh iz predmeta posebno značajnih za odgovarajuću školu s maksimalno 80 bodova (zbir ocjena iz VII i VIII razreda osnovne škole iz predmeta od posebnog značaja za odgovarajuću školu se množi s brojem 2, 66).

Prijemni ispiti polažu se za upis učenika u gimnazije, tehničke i srodne škole, te umjetničke škole, dok za upis u stručne škole nema prijemnog ispita.

Za kandidate koji konkurišu u stručne škole uzima se u obzir broj bodova po osnovu općeg uspjeha u V, VI, VII i VIII razredu osnovne škole koji se boduje s maksimalno 20 bodova, te uspjeh iz predmeta posebno značajnih za odgovarajuću školu koji se boduju s maksimalno 80 bodova.

Vlada je na sjednici usvojila i Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo u školskoj 2011/2012. godini.

Konkurs za upis u prvi razred srednjih škola u školskoj 2011./2012. godini za gimnazije, tehničke i srodne škole, te umjetničke škole traje od 6. do 17. juna, a za srednje stručne škole od 6. do 21. juna.

Prijemni ispit u gimnazijama, tehničkim i srodnim školama te umjetničkim školama će biti obavljen 20. i 21. juna.

Detaljne informacije iz Pravila i kriterija za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo, mjestu i satnici polaganja prijemnog ispita bit će objavljene na oglasnoj tabli i web stranici svake škole, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.