Jelečević - Lindert i saradnici
0

Konsenzusom do reformi

Sarajevo-x.com
Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević razgovarao je danas sa rukovoditeljem Sektora socijalne skrbi za regiju Europe i Centralne Azije Kathy Lindert, voditeljem Tima tekućih operacija u oblasti socijalne skrbi u BiH Manizom Naqvijem i saradnicima o aspektima objektiviziranja kriterija odabira korisnika socijalnih davanja, kreiranja jedinstvene baze podataka korisnika i mogućnosti utemeljenja Instituta za medicinsko vještačenje sukladno najvišim međunarodnim standardima za ovu oblast.

Jelečević je ponovio opredijeljenost za reforme u ovom sektoru, ali i ukazao na manjak političke volje i nedovoljna, a nekad i potpuno pogrešna, saznanja o stvarnom stanju u socijalnoj skrbi.

"Svi mi moramo stvarno prihvatiti opredjeljenje da se pomoć daje samo onima koji je stvarno trebaju, a to su siromašni. Kada to opredjeljenje zaživi u našim odlukama, rješenja za sadašnju situaciju su moguća i, uz pomoć Svjetske banke, možemo ih predložiti Parlamentu. Uz politički konsenzus moguće je onda i koncipirati program ublažavanja kratkoročnih efekata racionalizacije putem, recimo, podrške za upošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta", istako je dr. Jelečević, saopćeno je iz kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike.