BiH
13

Konjic: Aktivan veliki požar na mjestu iznad Račice

FENA
Foto: Ilustracija/FENA
Foto: Ilustracija/FENA
Stanje na požarištima u općini Konjic nešto je bolje u odnosnu na jučer, no i dalje je aktivan jedan veliki požar na mjestu iznad Račice.

Husein Hodžić, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu i vatrogastvo, kazao je kako se taj požar prostire na jednoj veoma velikoj površini i nepristupačnom terenu, dok su ostali požari lokalizirani i ugašeni te su sada pod kontrolom.

"Požar na području Glavatičeva iznad Račice je u dosta nepristupačnom području, te je zahvaćena većinom crnogorična šuma, koja je veoma povoljna za razvoj i širenje požara, ali je i zbog vrlo nepristupačnog terena taj požar jako teško kontrolirati i gasiti", kazao je Hodžić.

Na pitanje novinara o mogućnosti angažiranja helikoptera OSBiH, Hodžić je kazao kako su razmišljali o toj opciji, ali cijeneći situaciju na terenu, mišljenja su kako bi rezultati te pomoći bili vrlo mali, te je jedina mogućnost pomoć u ljudima koji su 24 sata na terenu. Međutim, dodao je, kako će, ako zaključe kako bi ta pomoć bila potrebna, uputiti dopis za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH.

"Trebamo najprije iskoristiti sve postojuće resurse koje imamo, kako nalaže i procedura, pa ako ne uspijemo, onda ćemo se odlučiti na taj korak pomoći i upućivanje poziva OSBiH za angažiranjem helikoptera", kazao je Hodžić.