Prinudni upravnik
135

Konaković: GRAS-u ne mogu pomoći ni Houdini ni Copperfield, ali Gušić je najbolji izbor

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo imenovala je Harisa Gušića za prinudnog upravnika KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo, a premijer Elmedin Konaković kaže da je to posljednji pokušaj da se GRAS spasi od stečaja. Ističe da firmama poput GRAS-a "sami ne mogu pomoći ni Houdini ni Coepperfield", ali da je Gušić najbolji izbor.

"Magistar je nauka, ima bogato iskustvo, nije nikada bio direktor, ali je rukovodio kompanijama koje se bave transportom i organizacijom prijevoza u Luksembrugu, Dubaiju i Francuskoj. Svidjele su nam se neke stvari. Na pitanje koje bi bili njegovi prvi potezi kazao je da treba vratiti povjerenje u GRAS, da radnici GRAS-a trebaju biti nasmijani prema svojim klijentima, da autobusi i tramvaji trebaju biti čisti, oprani i uredni i da se zna šta ko radi. Proveo je neko vrijeme u preduzeću radeći na analizi stanja, ima dovoljno informacija i ima dovoljno znanja. Vjerovatno nije svjestan specifičnosti GRAS-a, ali mi jesmo i pomoći ćemo mu da povuče prave poteze kako bi smanjio gubitke na mjesečnom nivou", kazao je Konaković za Klix.ba.

Dodaje da Gušiću najviše trebaju pomoći radnici jer će oni imati najviše koristi ukoliko preduzeće bude spašeno.

"Radnici treba da shvate da dolazi s dobrim namjerama da pokušamo spasiti firmu iz koje hrane svoje porodice. GRAS je na rubu stečaja s 350 miliona KM akumiliranog gubitika, a vrijednost kapitala je oko 120 miliona. Ovo je posljednji pokušaj prije stečaja da se stanje stabilizira ili da se mjesečno poslovanje dovede na nulu, što bi nam omogućilo da razmišljamo dugoročnije, eventualno bez stečaja", navodi premijer KS.

Prosječni mjesečni gubitak GRAS-a je 2.793.598,00 KM, a Uprava za indirektno oporezivanje BiH za narednu sedmicu je zakazala aukciju 10 tramvaja koji su GRAS-u zaplijenjeni zbog dugovanja za PDV koja iznose više od 21 milion KM, a prodaju se za 188.000 KM. Prinudni upravnik u roku od 30 dana Skupštini KS mora dostaviti prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju preduzeća na razmatranje i usvajanje.