Dan ustanka
0

Komšićeva čestitka u povodu 27. jula

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić povodom 27. jula Dana ustanka naroda i narodnosti BiH uputio je čestitku svim građanima naše zemlje u kojoj stoji:

"Poštovani građani!

Današnji dan je jedan od najsvjetlijih i najbitnijih dana u istoriji Bosne i Hercegovine i njenih naroda. Prije 67 godina, 27. jula 1941 godine, narodi Bosne i Hercegovine su otpočeli oružani ustanak i borbu protiv najveće prijetnje za slobodni svijet - fašizma.

Tog dana i naredne četiri godine svi su imali samo jedan cilj, oslobađanje domovine od neprijatelja i domaćih izdajnika. Znali su da će ta borba biti duga, teška i da će odnijeti puno života, ali cilj koji su imali pred sobom je bio vrijedan te žrtve.

Neko će reći da smo svih ovih godina živjeli u zabludi. Slažem se da smo živjeli u zabludi, u zabludi da su u NOB-u u potpunosti poraženi i uništeni neprijatelji Bosne i Hercegovine.

Kao što su antifašisti u NOB-u smogli snage, bez obzira na ogromne žrtve, da poraze fašiste i domaće izdajnike, neprijatelje Bosne i Hercegovine, tako ćemo i mi istrajati i pobijediti u borbi za odbranu i očuvanje naše domovine protiv današnjih modernih fašista i nacionalista, neprijatelja Bosne i Hercegovine, te se konačno okrenuti zajedničkoj i sretnijoj budućnosti svih nas.

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam 27. juli, Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine,“ riječi su Željka Komšića koji će u toku dana položiti cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači, te spomen obilježju Vječna vatra u Sarajevu, na spomen-česmu Prve proleterske Narodno-oslobodilačke udarne brigade iz Drugoga svjetskoga rata, na Ivan Planini u općini Konjic i na spomenik 29. hercegovačke udarne divizije NOVJ-a i tom će se prilikom prisutnima obratiti prigodnim govorom.

u 17 sati će prisustvovati tadicionalnoj 442. po redu sportsko-turističkoj manifestaciji "Visinski skokovi sa Starog mosta u Mostaru", najavljeno je iz kabineta ovog člana Predsjedništva BiH.