BiH
0

Komšić i Izetbegović: 25. novembar je važan za sve koji vole BiH 

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Bakir Izetbegović položili su danas, povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, cvijeće na šehidsko spomen-mezarje Kovači u Sarajevu i na Spomen-obilježje poginuloj djeci Sarajeva.

"Svaki fašizam je suprotstavljen onome što je duša Bosne i Hercegovine", rekao je Izetbegović u obraćanju novinarima nakon polaganja cvijeća na Kovačima.

On je naglasio da je BiH zemlja raznolikosti, a da je svaki fašizam monoideologija koja silom želi da ostvari pravo samo jedne grupe na život.

"Odbrana BiH je uvijek odbrana od nekog vida fašizma, od rigidnog sistema, jednoumnog, koji takav pogled na svijet implementira nasiljem", rekao je Izetbegović i dodao: "Za ljude koji vole BiH, a mislim da će ih svakim danom i svake godine biti sve više, ovo je itekako važan datum. Mislim da će se stvari s godinama i vremenom pred nama normalizirati i da će nas sve više biti u patriotskom frontu."

Dan državnosti BiH, 25. novembar, je antifašistički praznik i veoma je važan za BiH, istakao je Komšić nakon odavanja počasti ubijenoj djeci Sarajeva.

Komšić je kazao kako BiH vuče modernu državnost iz tog praznika, te da "današnji datum nije vezan samo za Komunističku partiju bivše Jugoslavije, već i za antifašističku borbu svih naroda Jugoslavije".

"Onaj ko negira tako nešto, po meni, negira samog sebe. Ne negiraju oni sam datum, već hoće da kažu da BiH kao država ne može crpiti iz tog datuma svoju državnost, što je samo po sebi besmisleno", zaključio je Komšić.

Prethodno su Komšić i Izetbegović, kao i brojne delegacije grada i Kantona Sarajevo i druge, položili cvijeće kod spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata Vječna vatra u Sarajevu.