5, 7 ili 10 KM
15

Ko bira iznos premije osiguranja koju dobrovoljno plaćaju roditelji školaraca

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Plaćanje osiguranja u slučaju povrede za učenike u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo nije obavezno, a premija osiguranja najčešće iznosi 5 KM po djetetu za godinu dana.

Ove godine je došlo je izmjena u cijeni u nekim školama. Iako su roditelji u prvi mah pomislili da je osiguranje učenika skuplje – zapravo nije.

Školski odbor svake godine bira osiguravajuću kuću i premiju osiguranja za učenike te škole.

Naime, nakon što se ponuđači osiguranja prijave na tender koji raspiše osnovna ili srednja škola, njihove ponude budu dostavljene školskom odboru.

Školski odbor čine dva člana iz vijeća roditelja učenika škole, jedan uposlenik škole, jedan predstavnik lokalne zajednice te predstavnik resornog ministarstva.

Osiguravajuće kuće ponude polise i mogućnost da po učeniku uplata bude 5, 7 ili 10 KM. Veća uplata, naravno, osigurava veću naplatu osiguranja u slučaju povrede učenika.

U određenim školama u Sarajevu školski odbori su ove godine izabrali polisu prema kojoj učenici plaćaju 7 ili 10 KM, umjesto dosadašnjih 5 KM, zbog čega su roditelji pitali zašto čega je došlo do poskupljenja.

Međutim, riječ je procjenama i odlukama školskih odbora da ove godine izaberu nešto skuplju opciju.

Osim toga, u nekim školama je odlučeno da uplata osiguranja bude izvršena isključivo u ličnom aranžmanu roditelja, a o čemu se roditelji mogu konsultovati sa Vijećem roditelja škole i vijećem na nivou Kantona Sarajevo.