BiH
0

Kebo: Budimir je prekršio Zakon o pomilovanjima

FENA/SRNA
Mirsad Kebo (Foto: Klix.ba)
Mirsad Kebo (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednici Federacije BiH (FBiH) Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić danas su Ad hoc komisiji Predstavničkog doma federalnog Parlamenta za utvrđivanje okolnosti u vezi sa predsjednikom Federacije Živkom Budimirom rekli da ih Budimir nije konsultovao prilikom donošenja odluka o pomilovanjima osuđenih osoba.

Pudarić je rekao novinarima u Sarajevu da je na saslušanju naveo da ga Budimir nije konsultovao u vezi sa pomilovanjima, iako je po zakonu to bio dužan.

Prema njegovim riječima, predsjednik Federacije prekršio je član 2. Zakona o pomilovanjima FBiH, jer je odluke donosio bez konsultacija sa svojim potpredsjednicima.

Nakon davanja izjave Komisiji, Kebo je rekao da je Ustavnom sudu FBiH podnio zahtjev za rješavanje spora, jer ga Budimir nije konsultovao niti o jednoj odluci o pomilovanjima.

"Pitali su me da li je Budimir mogao da prenese ovlaštenja. Da, mogao je. Ali je bio u pritvoru, a nije znao da će biti u pritvoru. Mogao je zadužiti nekoga da potpiše zakone. Smiješno je da u odsustvu predsjednika FBiH ne mogu ja potpisati akt, kojim se ono što je Parlament uradio ne može poslati u Službene novine FBiH", ocijenio je Kebo.

Komisija je danas uz Kebu i Pudarića saslušala i ministra pravde FBiH Zorana Mikulića.

Ukoliko Ad hoc komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH utvrdi da je Budimirovo ponašanje bilo nedostojno, ona će Parlamentu Federacije predložiti da pred federalnim Ustavnim sudom pokrene procedure za njegovu smjenu.

Budimir je 26. aprila uhapšen zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i prekršio odredbe Zakon o pomilovanju i nalazi se u jednomjesečnom pritvoru koji mu je odredio Sud BiH.

Komisiju čine predstavnici svih poslaničkih klubova zastupljenih u Parlamentu FBiH.

U nastavku 14. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH delegati su zbog teške situacije u Federaciji uzrokovane hapšenjem predsjednika Federacije BiH Živka Budimira izglasali da se danas također održi i vanredna sjednica u Sarajevu.

Tom prilikom potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić za Agenciju FENA naglasio je da je tokom današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH "već usvojen dio izmjena zakona koji će stati 'u red' da budu potpisani, a nema ih ko potpisati."

"Kako vrijeme odmiče situacija se usložnjava, te se postavlja pitanje ukoliko se ne razriješi ova kriza u izvršnoj vlasti koliko ima smisla i da Federalni parlament radi. Sve što Parlament Federacije BiH uradi ne može biti na odgovarajući način potvrđeno i ne može biti upućeno na objavljivanje, odnosno ne može stupiti na snagu bez potpisa predsjednika Federacije BiH", kazao je Pudarić.

Unatoč tome, navodi da postoji jedini način da se još jedanput preispitaju ustavne mogućnosti za razrješenje ove krize.

"Prije svega to znači da se obave sve dodatne konsultacije u okviru ustavnih komisija Parlamenta FBiH, ali i da se zatraži mišljenje Komisije Ustavnog suda FBiH. To mogu obaviti ovlašteni potpredsjednici Vlade, a to može na odgovarajući način tražiti i Federalni parlament", kazao je Pudarić.

Mišljenja je da bi se na osnovu toga mogao riješiti „makar dio blokade koji je nastao zbog onemogućavanja da odluke zakonodavne vlasti dobiju svoju primjenu“.

Poštujući odluku Tužilaštva BiH kojom je ograničeno komuniciranje s predsjednikom Federacije BiH, ističe da ga nije kontaktirao za razliku od Mirsada Kebe, koji je istakao danas da je Budimiru poslao pismo.

"Neću izlaziti izvan onoga što je mimo odluke pravosudne vlasti, a tiču se između ostalog i zaštite Budimira i zaštite istrage koja se protiv njega vodi, jer ne želim da na bilo koji način ugrozim niti njegovu poziciju niti istragu koja je u toku", dodaje Pudarić.

Iako mu s hapšenjem Živka Budimira kao potredsjedniku Federacije BiH nije ništa onemogućeno u okviru njegovih ovlaštenja, naglašava da je zbog toga fukcioniranje izvršne vlasti u Federaciji blokirano.

"Tako je blokiran nastavak imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH i u tom dijelu koji se odnosi na konkurs koji nije okončan nema onoga ko može imenovati suca, a na šta bi Kebo i ja mogli dati ili ne dati saglasnost. To je hitan i akutan problem, koji stoji pored primjene odluka zakonodavne vlasti. Džaba nam je donositi zakone koji ne mogu stupiti na snagu", zaključio je Pudarić u izjavi za Fenu.