BiH
0

Kasipović: Odbačene žalbe dva fakulteta o poništavanju diploma

FENA
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odbacio je kao neosnovane žalbe Pan-evropskog fakulteta „Aperion“ Banja Luka i Fakulteta za poslovni menadžment Gradiška na rješenje kojom je Prosvjetna inspekcija RS-a utvrdila nepravilnosti i stavila van snage ukupno 294 diplome na tim fakultetima, saopćio je resorni ministar Anton Kasipović.

Na ovo rješenje fakulteti više nemaju pravo, a mogu povesti upravni spor. Ukoliko nastave s radom na način koji je utvrđen kao neregularan, bit će, naveo je Kasipović, primijenjene druge zakonom propisane mjere.

On je na pres-konferenciji pojasnio da je Ministarstvo prosvjete utvrdilo da su nalazi Prosvjetne inspekcije argumentovani, da je na ta dva fakulteta bilo kršenja propisa i zakona.

On je dodao da će se „Aperionu“, kao i fakultetu u Gradišci pomoći da dođu u stanje da bi postali respektabilne visokoškolske ustanove.

Prosvjetna inspekcija RS-a, također je, donijela rješenje da se Fakultetu za poslovne studije Banja Luka poništi upis u peti semestar 2005./2006. godini za 94 studenta tog fakulteta te da se poništi upis u treći semestar 2005./2006. za dva studenta, te da se u Službenom glasniku RS-a poništi ništavnim uvjerenje o diplomiranju za 79 studenata i da se poništi upis u prvi semestar Postdipomskog studija II ciklusa za 25 studenata na tom fakultetu.

Kasipović je kazao da je Prosvjetna inspekcija na tom fakultetu utvrdila da je bilo ozbiljnih propusta u načinu upisa u osiguravanju diferencijalnih ispita, te načinu studiranja i drugo.

Naveo je, između ostalog, da je bilo i slučajeva da su studenti na tom fakultetu prvo diplomirali, pa polagali ispite.

Također, Fakultetu za poslovne studije Banja Luka Prosvjetna inspekcija je naložila da poništi izbor u zvanje vanrednog profesora dr. Radoja Radića, kazao je Kasipović te da se odredi odgovoran profesor za grupu predmeta koju je Radić vodio.