Fra Petar Jeleč
0

"Kardinal Vinko Puljić me pokušava ušutkati"

Sarajevo-x.com
Foto: Tportal.hr
Foto: Tportal.hr
Kardinal Vinko Puljić pokušava ograničiti slobodu mišljenja i izražavanja i to sa stajališta nedodirljive vlasti i moći. I ne samo to, već pokušava ušutkati pojedinca iza kojeg ne stoji niko i ništa osim utemeljenog uvjerenja, napisao je Fra Petar Jeleč, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, teolog i historičar, u franjevačkom magazinu 'Svjetlo' odgovarajući na reakciju kardinala Vinka Puljića.

Naime, fra Petar Jeleč je nedavno u intervjuu za Tportal.hr rekao da je hrvatski narod u Bosni žrtvovan ideji hrvatske nacije, da je raseljen, izdan i prevaren, i to prije svega nemoralnim postupcima tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, Gojka Šuška i njihove desne ruke u Hercegovini, Mate Bobana.

Nakon te izjave, odmah je uslijedila reakcija kardinala Vinka Puljića u u zagrebačkom 'Vjesniku'.

"Umjesto odgovora ad rem, drugim riječima na tvrdnje koje sam iznio, kardinal je svoju oštricu usredotočio ad hominem, dakle na diskreditiranje moje osobe", napisao je fra Jeleč.

Naime, u svojoj reakciji kardinal Vinko Puljić je kazao da je fra Jeleč studirao u inostranstvu dok su njegova subraća na terenu nosila teret svakodnevnice.

"Ni na jednom mjestu nisam spomenuo kardinalovo ime, već sam općenito govorio o odgovornosti Katoličke crkve. No, kardinal me pokušao diskvalificirati tvrdnjom da je autor teksta vjerovatno studirao u inostranstvu, dok su njegova subraća pogibala, a zatim je uslijedilo i nabrajanje kardinalovih zasluga za vrijeme rata, koje ja, opet, nigdje nisam dovodio u pitanje", napisao je historičar i teolog fra Jeleč.

Fra Jeleč je u svom tekstu istakao to da je odlukom svoje Provincijske uprave 2001. godine otišao na postdiplomski studij crkvene historije u Rim, odakle se vratio 2006. godine, nakon odbranjenog doktorata.

Ti studiji nisu bili njegov hir, niti je on izbivao za vrijeme rata, ali kako on tvrdi problem, svakako, nisu njegovi studiji i boravak u Rimu već rezultati do kojih je došao tokom istraživanja o ulogi crkve u BiH za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Mnogima je vjerovatno zasmetala istina o spornom djelovanju sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića za vrijeme NDH", napisao je fra Petar Jeleč dodajući da su rezultati istraživanja svima dostupni.

Fra Petar Jeleč je još jednom istakao da on u intervjuu koji je dao za hrvatski portal ni jednom riječju nije spomenuo kardinala Vinka Puljića, te naglasio da on osim utemeljenog uvjerenja nema ništa drugo.

"To uvjerenje ne mora biti ispravno samo zato što je moje, ali ni neispravno samo zato što ga sa mnom neko ne dijeli. O ispravnosti, naime zaključuju samo argumenti i ništa drugo", zaključio je fra Petar Jeleč.