Ministar MUP-a RS-a
0

Karan: Niko nikada neće uhapsiti Dodika, da je država normalna bio bi uhapšen Schmidt

A. Ku.
Karan: Hapšenje predsjednika RS-a nije u Isakovoj nadležnosti (Foto: N. G./Klix.ba)
Karan: Hapšenje predsjednika RS-a nije u Isakovoj nadležnosti (Foto: N. G./Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da niko nikada neće uhapsiti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika te da bi trebao biti uhapšen visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.
Karan se osvrnuo na izjave kolege iz FBiH Rame Isaka kojem je poručio da se ne bavi nečim što nije u njegovoj nadležnosti, govoreći o Dodikovom hapšenju.

"Isak ne bi smio tako da istupa. Njegova politika prelazi u funkciju huškanja i potpirivanja. Radikalne grupacije će se nakon takvih istupa osjećati vrlo sigurno. Isak potpuno nastupa kao političar, a loše je da neko ko vodi političku partiju vodu MUP", rekao je Karan gostujući u magazine "Pečat".

Komentirao je postupak koji se pred Sudom BiH vodi protiv Dodika.

"Sudi se predsjedniku za nešto što nije krivično djelo, od nekoga ko ne može donijeti izmjene Krivičnog zakona. Ovo je ustavno-pravno nasilje. Isak to preskače, ne želi da priča o tome. Evo ja neću preskočiti i reći ću - nikada niko neće uhapsiti predsjednika RS-a zato što je radio svoj ustavni posao. Predsjednik je radio ustavni posao, a MUP RS-a šititi ustavni poredak i institucije RS-a", istakao je.

Dodao je da bi trebalo uhapsiti visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta zbog rušenja ustavnog poretka BiH.

"Da je ovo normalna država i normalne pravosudne institucije i Sud i Tužilaštvo, ovdje bi bio uhapšen Schmidt i to ne zato što radi na crno, nego što ruši ustavni poredak", naglasio je Karan.