Na udaru vojna industrija
94

SAD uvele 300 novih sankcija za Rusiju, obuhvaćene kompanije sa sjedištem u Kini

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
SAD su zbog podrške Rusiji uvele nove sankcije za 300 subjekata, među kojima su i komapnije sa sjedištem u Kini.

Kako se navodi u saopćenju američkog Ministarstva finansija na listi sankcionisanih su kompanije sa sjedištem u Kini, Hong Kongu, a mjere su uslijedile nakon ponovljenih upozorenja Washingtona o podršci ruskoj vojsci.

Postupkom Ministarstva finansija danas je sankcionisano gotovo 60 subjekata lociranih u Azerbejdžanu, Belgiji, Kini, Rusiji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Slovačkoj, jer su omogućili Rusiju da nabavi potrebnu tehnologiju i opremu iz inostranstva, zaobilazeći sankcije.

"Ministarstvo je u više navrata upozorilo da će se kompanije suočiti sa značajnim posljedicama za pružanje materijalne podrške Rusiji u ratu u Ukrajini, a SAD ih danas uvodi za gotovo 300 subjekata", rekla je ministrica finansija SAD-a Janet Yellen.

Washington je uveo mjere protiv kineske kompanije koja je navodno izvozila robu za proizvodnju dronova Rusiji, kao što su propeleri, motori i senzori.

Također, sankcije su uvedene ruskoj avio-kompaniji "Pobeda", kao i ruskim trupama radiološke, hemijske i biološke odbrane (RCBD).