Zahtjevi ratnog zločinca
0

Karadžić traži pomoć od Inzka u dobijanju dokumentacije

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da državi BiH naredi da ispuni njegov zahtjev od 2. juna o dostavljanju dokumentacije koja bi mu mogla biti od koristi u pripremi odbrane.

Karadžić u pismu Inzku podsjeća da je tu dokumentaciju zatražio u pismu ambasadoru BiH u Holandiji Mirandi Sidran-Kamišalić, ali da od države BiH nije dobio odgovor.

Bivši predsjednik RS, optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, podsjeća Inzka da je on na sastanku sa glavnim tužiocem Tribunala Serge Brammertzom 4. maja obećao da će njegova kancelarija i dalje podržavati rad Haškog tribunala, te da je spreman da u tu svrhu upotrebi svoja ovlaštenja.

"Tražim od vas, kao od visokog predstavnika, da iskoristite svoj autoritet radi saradnje sa Haškim tribunalom i naredite vlastima BiH da u potpunosti i bez odgađanja odgovore na moje zahtjeve", navodi Karadžić u pismu koje je Srna dobila na uvid.

Bivši predsjednik RS podsjeća da je Apelaciono vijeće Tribunala osudilo nesaradnju država kao "ometanje cilja i svrhe zakona", posebno u vezi sa slučajevima komandne odgovornosti, kakav je njegov.

Karadžić piše da bi dostavljanje dokumentacije objema stranama u procesu doprinijelo pravičnosti postupka i transparentnosti pravnih zaključaka, čime bi se, dodaje Karadžić, legitimizovao mandat Haškog tribunala.

"Tražim od vas da poštujete svoje obaveze i naložite vlastima BiH da ispune svoje zakonske obaveze", napominje Karadžić u pismu Inzku.

Osim kopija određenih dokumenata, Karadžić je od vlasti BiH 2. juna zatražio da njegovom timu odbrane omoguće razgovore sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, generalom Hasanom Sadićem, bivšim zamjenikom ministra odbrane Hasanom Čengićem i članom ratnog predsjedništva BiH Ejupom Ganićem.