BiH
0

Kanton Sarajevo: Za realizaciju strategije razvoja zdravstva 200.000 KM

FENA
Vlada Kantona Sarajevo je na posljednjoj redovnoj sjednici odobrila 200.000 KM za realizaciju Strategije razvoja zdravstva na području Kantona Sarajevo za period 2006.-2015.

Najviše novca će biti usmjereno na kontrolu kvaliteta zdravstvenih usluga, odnosno na definiranje instrumenata za uvođenje jake interne kontrole stručnog rada u zdravstvenim ustanovama, oko 70.000, kao i 25.000 KM za kontrolu kvaliteta zdravstvenih usluga kroz izradu metodologije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.

Po 15.000 KM bit će izdvojeno za sistematske preglede djece, unapređenje zdravlja mlađih osoba, prevenciju i kontrolu hroničnih masovnih nezaraznih bolesti, za podršku unapređenja kliničkog registra malignoma i za edukaciju pedijatara.

Na unapređenje bolničke zaštite, specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite, te za podršku zdravlju žena na području Kantona Sarajevo bit će utrošeno po 10.000 KM.

Izdvojeno je i 149.656 KM za nabavku aparata za hemodijalizu za potrebe Centra za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu - lokalitet Ilidža.

Odobreno je i 5.225.000 KM s pozicije Ministarstva privrede radi plasmana kredita putem Raiffeisen banke pravnim i fizičkim osobama i mladim poduzetnicima s područja KS-a. Od tog iznosa planirano je da se dodijeli 5.000.000 KM kao pozajmice preduzećima i pojedincima, dok će 225.000 biti dodijeljeno kao pozajmica za pokretanje biznisa radi podsticaja poduzetništva mladih u KS-u.

Po nalogu Vlade KS-a, to ministarstvo će izdvojiti 200.000 KM, a Kantonalna uprava civilne zaštite 251.269 za pročišćavanje riječnih korita Miljacke, Bosne i Dobrinje.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a je zaključkom Vlade dobilo saglasnost da izdvoji 350.000 KM za sufinansiranje izgradnje vodovodne i separatne kanalizacione mreže u naselju Rasadnik u Buča Potoku.

Također će izdvojiti i 268.947 KM za finansiranje izgradnje distributivne vodovodne mreže u zoni snabdijevanja Hidrofleksa u naselju Ugorsko na području općine Vogošča i 100.000 KM za rekonstrukciju i sanaciju javne rasvjete u općini Novi Grad.

Za realizaciju izdignutih pješačkih prijelaza i obilježavanje horizontalne signalizacije za slabovidne osobe na području KS-a Vlada je odobrila Ministarstvu prometa i komunikacija 72.000 KM.

Na prijedlog Ministarstva kulture i sporta Vlada KS-a je donijela zaključak kojim se finansira ili sufinansira odlazak bh. reprezentativaca na velika takmičenja.

Donesen je i zaključak da se izdvoji 18.400 KM za sufinansiranje priprema i nastupa bh. karate reprezentativaca, članova karate klubova „Bosna", „IIidža" „Champion" na petom svjetskom prvenstvu za juniore i kadete u Istanbulu, Turska.