BiH
0

Kamerić: Cijene lijekova u TK niže za 10 posto

Piše: D. Brkić
Alen Kamerić
Alen Kamerić
Alen Kamerić, ministar zdravstva u Vladi TK, na današnjoj konferenciji za medije izjavio je kako je većina farmaceutskih kuća koje svoje proizvode plasiraju na području TK pristala na revidiranje cijene lijekova za 10 posto.

Prijedlog za revidiranje cijene lijekova upućen je nakon saznanja da je u samo prva dva mjeseca 2014. godine za 650.000 KM prekoračena potrošnja lijekova sa esencijalne liste.

"Ukoliko bi se ovakav trend nastavio na godišnjem nivou bi ostali bez četiri miliona KM. Međutim, ukoliko se u djelo sprovede odluka o smanjenju cijene lijekova s esencijalne liste onda bi uštedjeli 3,5 do četiri miliona KM godišnje“, kaže ministar Kamerić.

Otežavajuća okolnost, prema Kamerićevim riječima, je odluka federalnog ministarstva zdravstva o obvezujućim cijenama lijekova.

Zbog toga je Vlada TK uputila pismo Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu zdravstva u Vladi FBiH, Vladi FBiH i Skupštini TK kojim se traži da se hitno preduzmu aktivnosti na rješavanju ove problematike.

Inače, na esencijalnoj listi lijekova u TK se nalazi 232 lijeka, a cijene lijekova su utvrđene odlukom Vlade TK. U periodu 2011. – 2013. evidentan je rast potrošnje lijekova koji idu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja.