BiH
0

Izmjene dva federalna zakona zbog poticaja poljoprivrednicima povratnicima

FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Na prijedlog Federalne vlade, na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas su većinom glasova odobrene izmjene dva federalna zakona iz poljoprivrednog sektora, a odnose se na poticaje proizvodnji.

Osnova za izmjene oba teksta je podrška održivom povratku u Republiku Srpsku pa je regulisano da najmanje deset posto od ukupnog ovogodišnjeg iznosa za poticaje iz federalnog budžeta bude usmjereno za poljoprivrednike povratnike na to područje.

Regulisano je i da godišnji iznos novčanih poticaja po pojedincu neće više biti određen maksimalnom zajamčenom cifrom u zakonu (30.000 KM) već na osnovu Vladinih programa, potreba projekata i mogućnosti budžeta.

Federalni resorni ministar Ivanković Lijanović tvrdi da je osigurana i kontrola utroška poticaja kao namjenskog novca, odnosno da će dokaz opravdanosti biti tržišni plasman proizvoda.

Današnja sjednica Predstavničkog doma, 12. po redu, prekinuta je večeras i bit će nastavljena sutra u 10 sati.

U preostalom dnevnom redu među ostalim tačkama je Nacrt novog federalnog zakona o unutrašnjim poslovima.

Najavljeno je da će sutra po završetku sjednice biti održana još jedna, zajednička i svečana, Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.