Naselje Bijelo Polje
164

Mostar: Na pravoslavni Božić kamenovana kuća srpskih povratnika, kažu da su u strahu

G. Š.
Foto: Topportal
Foto: Topportal
Kod Mostara je sinoć, na pravoslavni Božić, u sjevernom prigradskom naselju Bijelo Polje kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić, što je unijelo nemir među mještane i zabrinutost srpske pravoslavne zajednice u Hercegovini, potvrđeno je za Klix.ba.

Paroh bjelopoljski Nebojša Radić za Klix.ba kaže da se napad dogodio sinoć i da je slučaj prijavljen policiji oko 23 sata, ali da je samo sačinjen zapisnik i da ništa nije poduzeto kako bi se otkrili počinioci nemilih scana, što dodano zabrinjava povratnike mostarskog naselja koje je on danas posjetio.

"Razbijeno je staklo na prozoru jedne kuće i ljudi su se uplašili. Nije im bilo svejedno, ali sve nas je najviše zaboljelo to što policija nije posvetila ni malo pažnje ovom slučaju. Samo su sačinili zapisnik i ništa više, nisu uradili ni uviđaj niti bilo šta poduzeli kako bi se slučaj rasvijetlio i to je svima nama jako čudno", rekao je Radić za Klix.ba.

Ističe da su u dvorištu tri porodične kuće Šantića i da je razgovarao sa svima, te da ih je najviše potresla činjenica da se napad dogodio baš na Božić, što im šalje poruku da je riječ o nacionalnoj netrpeljivosti.

Podsjeća da je u tom naselju na meti vandala bila pravoslavna crkva u više navrata i da je tokom prošle godine tri puta opljačkana za vrijeme blagdana i vjerske slave, a da policija ni tada nije poduzela adekvatne mjere, te da je lopov na kraju uhvaćen zahvaljujući kameri koju su sami postavili na crkvu.

Poručio je policiji da je to posao koji trebaju uraditi savjesno i odgovorno, a posebnu poruku je uputio i političarima, koje smatra odgovornim za dizanje nacionalnih tenzija i širenje netrpeljivosti među ljudima.

"Poručio bih političarima da ne šire mržnju među ljudima i da živimo svi složno, bilo to u RS-u ili Federaciji, jer vidim da se sličan slučaj desio i u RS-u. Poručio bih svima da trebamo živjeti složno i u ljubavi, jer nas to uče sve tri naše vjere, a ne da živimo u mržnji i raskolu", poručio je Radić.

Na kući Sofije Šantić, koja živi sama su razbijena prozorska stakla, a u vrijeme nemilog događaja su joj u posjeti bili kćerka i sin koji su pozvali policiju, te u njezinom komšiluku također žive žene povratnice koje su zbog nemilog događaja u strahu od onoga šta mogu očekivati.