Negativa(c) dana
0

Izetbegovićeva tepih politika

Sarajevo-x.com
Bakir Izetbegović (Foto: Sarajevo-x.com)
Bakir Izetbegović (Foto: Sarajevo-x.com)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović novinarima je izjavio kako obilježavanje Dana Republike Srpske nije uvredljivo za Bošnjake, uz "ogradu" da Srbi moraju razumjeti da Bošnjacima RS nije pri srcu.

Ovakav potez nisu mogli očekivati ni najveći pesimisti nakon Izetbegovićeve pobjede na proteklim izborima. Izjavom u kojoj je uspio spojiti rečenicu da Bošnjacima nije "pri srcu" RS, odnosno to što je BiH podijeljena, te da Bošnjaci, ipak, poštuju Dejtonski sporazum, Izetbegović je pokazao da se baš i ne snalazi u diplomatiji.

Ili se, pak, ovim polako priprema teren priznavanja da BiH zaista jeste podijeljena i da je teritorija koju danas zovu Republikom Srpskom nepovratno izgubljena za BiH? Čemu onda trpljenje opstrukcija koje dolaze sa te teritorije 15 godina nakon rata i zar nije poštenije objasniti ljudima da im je zemlja podijeljena, e da bi barem dostojanstveno živjeli na teritoriji koju ne svojata, ekskluzivno za sebe, nijedan narod?

"Obilježavanje Dana RS nije uvredljivo za Bošnjake"

Izetbegović mlađi navodi i kako Bošnjacima nije drago to što danas, nakon rata u kojem su podnijeli najveću žrtvu za slobodu ove zemlje, Bošnjaka nema ni blizu koliko ih je bilo prije rata na jednoj polovini BiH. Otkud mu onda hrabrost da se sam u ime svih "miri" s činjenicom da su Bošnjaci, ali i Hrvati potpuno obespravljeni na toj polovini BiH, odnosno teritoriji koja se danas zove RS?

Izetbegović je po dolasku na vlast rekao kako namjerava "relaksirati" odnose u BiH, na čemu mu treba čestitati. Ali, kada to čini omalovažavajući one koji su ginuli za BiH i ne čineći ništa na njenoj integraciji, već naprotiv, onda svakako zaslužuje da "dobije po prstima". Što rek'o Željko Komšić.