BiH
559

Izetbegović u Westminsterskoj opatiji: Hvala Velikoj Britaniji za širenje istine o genocidu

Klix.ba
Na današnjoj centralnoj britanskoj manifestaciji obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici u Westminsterskoj opatiji u Londonu govor je održao i bošnjački član Predsjedništva BiH.

“Pridružio sam vam se danas u Westminsterskoj opatiji, u ovom dostojanstvenom obilježavanju Dana sjećanja, povodom 20. godišnjice srebreničkog genocida. Okupili smo se kako bismo se sjetili 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka muslimana koji su ubijeni u Srebrenici prije 20 godina, i da izrazimo poštovanje hiljadama onih koji su preživjeli genocid i morali nastaviti život sa trajnim naslijeđem tragedije. Okupili smo se da bismo pokušali shvatiti i osvrnuti se na ono što se dogodilo u Srebrenici, da naučimo lekciju o genocidu i kako bismo razumjeli njegove posljedice”, rekao je na početku govora Izetbegović.

Globalna javna osuda genocida pomoći će da se takva zla više nikada ne ponove, smatra Izetbegović.

“Velika Britanija je prva u Evropi i svijetu održala komemoraciju povodom genocida u Srebrenici, te promovisala istinu o onome što se tamo dogodilo. Također je prva otpočela edukaciju o genocidu kako bi cijeli svijet bio upoznat sa ovim tragičnim događajem. Velika Britanija je jedina zemlja na svijetu koja je proglasila Dan sjećanja na Srebrenicu.

Blizu 200 događaja će se održati ove godine u različitim gradovima širom Velike Britanije, povodom godišnjice genocida u Srebrenici”, smatra Izetbegović.

Izetbegović je izrazio i zadovoljstvo što fondacija “Sjećanje na Srebrenicu”, koju finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, planira uspostaviti na svjetskom nivou prvi stalni memorijalni centar Srebrenica koji će se baviti edukacijom u borbi protiv mržnje i netolerancije kroz liderstvo i mreže komemoracija, učenja i obrazovnih aktivnosti.

“Duboko smo zahvalni ljudima i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva za podršku koju su pružili onima koji su preživjeli genocid – kroz finansiranje zgrade Memorijalnog centra u Srebrenici, rad Međunarodne komisije za nestale osobe, te programima pomoći za povratnike u Srebrenicu. Britanska vlada i premijer Cameron lično zauzeli su čvrst stav da genocid u Srebrenici nikada ne smije biti zaboravljen, i da se lekcije iz tog tragičnog događaja moraju naučiti, te da ih međunarodna zajednica treba primijeniti”, rekao je Izetbegović.

On je pohvalio napore Velike Britanije u pokretanju i izradi rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a da se obilježi 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

"Snažno podržavam ovu rezoluciju jer obilježava godišnjicu s poštovanjem i na diskretan način odaje počast žrtvama, pokazujući solidarnost sa preživjelima, podsjećajući svijet na strašne posljedice odsustva reakcije pred sam genocid. Ova rezolucija treba potvrditi i ojačati odlučnost Ujedinjenih nacija da spriječi ponavljanje takvih zlodjela u svjetlu naučene lekcije genocida u Srebrenici. Rezolucijom Vijeća sigurnosti 819, usvojenom 16. aprila 1993. godine, određeno je da Srebrenica, "zaštićena zona" Ujedinjenih nacija, bude branjena od država članica Ujedinjenih nacija koristeći "sva potrebna sredstva, uključujući i upotrebu sile".

Najbolji način da odamo počast žrtvama genocida u Srebrenici bio je da se nauče lekcije tog neuspjeha UN-a, te da se nikada više ne počine iste greške, smatra Izetbegović.

"Nažalost, čini mi se da to nije učinjeno. Uprkos učestalim obećanjima da su se izvukle pouke iz tragedije u Srebrenici, toliko puta u proteklih dvadeset godina svjedoci smo nespremnosti međunarodne zajednice da djeluje odlučno da se zaustavi pokolj civila drugdje u svijetu, posebno ako to nosi sa sobom bilo kakav rizik, teret ili cijenu. Međunarodna zajednica se više puta opredijelila za politiku koja nije uspjela u Bosni. Zašto moramo ponovo učiti iste lekcije?", dodao je Izetbegović.

Prema njegovom mišljenju, danas se vodi bitka u BiH između onih koji nastoje da ožive pluralistički karakter i tolerantni duh našeg društva i onih koji rade na učvršćivanju i produbljivanju etničkih podjela stvorenih silom i zločinima.

"Propust da se ponište posljedice neopisivih zločina koji su pokidali naše društvo bi sigurno došao kao nagrada onima koji su ih počinili, te bi istovremeno poslao opasnu poruku svima onima koji bi u budućnosti htjeli počiniti genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, da se takvi zločini u konačnici isplate. Bez obzira na to, mi u Bosni, koji čvrsto vjerujemo da je kulturni pluralizam najvrednije blago čovječanstva, nastaviti ćemo napore za obnovu našeg pluralističkog društva i postavljanje temelja da buduće generacije premoste podjele. Pomirenje i obnova našeg društva su krucijalni, ali najteži zadaci pred nama, jer ostaci naše nedavne prošlosti, posebno ideologije koja je inspirisala genocid, i dalje ometaju naš napredak", zaključio je Izetbegović.