BiH
135

Izetbegović: 2. maja 1992. agresor je bio šokiran onim što ga je dočekalo u Sarajevu

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom Dana Kantona Sarajevo i 23. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine danas je položeno cvijeće i odata počasti poginulim braniteljima i šehidima na šehidskom mezarju Kovači.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je obilježavanje 2. maja važno zbog toga što je na današnji dan počela odbrana Sarajeva.

"To je dan kada je agresor šokiran onim što ga je dočekalo u Sarajevu. Kombinacijom specijalaca MUP-a i hrabrih momaka, agresor je dočekan tako da mu nije palo napamet da sljedećih 40 mjeseci proba ući u grad. Tog dana je odbranjeno i Predsjedništvo BiH, tog dana je masa specijalaca opkoljena i zarobljena u Sarajevu, taj dan su mnogi poginuli u pokušaju da zauzmu institucije u Sarajevu“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je istakao da je kojim slučajem 2. maja agresor uspio da osvoji Predsjedništvo BiH da bi vjerovatno odmah bio izvršen i napad na Radio-televiziju nakon čeka bi grad bio podijeljen na dva dijela.

"Ovdje je bilo više od 20 kasarni JNA, sve bi se to aktivirilo i ko zna kako bi dalje tekao rat u BiH“, kazao je Izetbegović.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo kazao je da je 2. maj dan kada nije dozvoljeno da agresorska vojska uđe u Sarajevo i zauzme glavni grad Bosne i Hercegovine.

"Taj dan je bio odlučujući i tog dana nije dozvoljeno da oklopna sredstva obalama Miljacke, dijelom Skenderije i Predsjedništva BiH uđu i zauzmu Predsjedništvo jer zauzimanje Predsjedništva jedne države znamo šta znači. Taj dan je bila bitka za opstanak BiH kao države i grada Sarajeva kao njenog glavnog grada“, kazao je Fišo.

On je dodao da je u odnosu na proteklu godinu mnogo više ljudi pokazalo interesovanje za obilježavanjem 23. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva Republike BiH.