BiH
6

Ivanov na Summitu 100: Balkan je jedna od tri najturbulentnije regije

Piše: Er. M.
Gjorge Ivanov (Foto: Klix.ba)
Gjorge Ivanov (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov kazao je na Summitu 100 kako je Balkan jedna od tri najturbulentnije regije koje imaju najveće promjene i koje predstavljaju noćnu moru za političare.

Ivanov je istakao i kako je Balkan oduvijek bio u rangu sa Srednjim Istokom, ali da trenutno ne živimo u svijetu geopolitike već geobiznisa.

"Nalazimo se na koridorima geobiznisa. Kada se slonovi bore trava najviši trpi", ocijenio je Ivanov.

Što se tiče Makedonije, on je kazao kako je ova zemlja iskusila sve probleme migracija te da su dok je Brisel razmišljao šta uraditi oni su donijeli odluke koje je zahtijevala kriza, a koje su se odnosili na saradnju zemalja.

On je rekao i da je Makedonija dobila sedam pozitivnih preporuka, ali nula promjena.

„Naša je sudbina da imamo susjede s kojima se ne možemo dogovoriti ni mi, a ni EU i opet smo našli rješenja, ali evo i dalje imamo probleme s imenom“, kazao je Ivanov.

Složio se kako zemlje moraju riješavati bilateralne probleme, ali da ne zna način a koji se može riješiti problem identiteta iz 20 stoljeća.

"Pored toga mi imamo odlične ekonomse odnose s Grčkom", poručio je Ivanov.

Predsjednik Albanije Bujar Nishani kazao je kako je njegova zemlja zainteresovana da ima mirne i dobre susjedske odnose te da je stabilnost regije prioritet Albanije.