BiH
131

Kome je smetao natpis o paljenju Vijećnice: Gradska uprava šuti, Predsjedništvo BiH nije nadležno

Piše: A. B.
Foto: NAP
Foto: NAP
Ploča na ulazu u gradsku Vijećnicu s natpisom "Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 8. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite", prekrivena je prilikom posjete delegacije Srbije u okviru Summita 100 i Summita Brdo-Brijuni.

Na jednoj ploči riječi su ispisane bosanskim jezikom, a na drugoj engleskim. Jedna je prekrivena zastavom BiH, a druga zastavom Evropske unije.

Iz Predsjedništva BiH za Klix.ba je potvrđeno kako ova institucija nije naložila prekrivanje ove ploče te da je za zgradu Vijećnice nadležna isključivo Gradska uprava Grada Sarajeva.

Prema programu Samita "Brdo-Brijuni", jučer niti jedna delegacija ili zvanica nije trebala posjetiti Vijećnicu.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Pojavile su se i informacije kako je delegacija Srbije uslovila prekrivanje spomen-ploča koje svjedoče istinu o urbicidu u Sarajevu koji su počinili zločinci. Međutim, jučer niko iz delegacije Srbije nije posjetio Vijećnicu niti je takva posjeta bila ranije planirana, pa je nejasno ko je uopće mogao tražiti prekrivanje ploča.

Vijećnica je u isključivoj nadležnosti gradonačelnika Ive Komšića koji je na službenom putu u Zagrebu.