Sastanak sa Philipom Gordonom
0

Inzko zabrinut zbog Vijeća ministara BiH

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Na današnjem sastanku sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Philipom Gordonom u Sarajevu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko pozdravio je nedavni napredak u formiranju državnog parlamenta, istovremeno izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da još ne postoji dogovor oko novog Vijeća ministara.

''BiH je već izgubila previše vremena, a ipak se odgađanja nastavljaju. Politički lideri se slažu oko toga šta treba učiniti da zemlja krene naprijed, ali se prepiru oko ministarskih mjesta, dok se obični ljudi bore da prežive, a Bosna i Hercegovina sve više i više zaostaje za drugim zemljama regiona'', rekao je Inzko.

Prezentirajući pomoćniku sekretara SAD-a podatke o najnovijim političkim događajima, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je konstatirao da prebacivanje Ratka Mladića u Međunarodni tribunal za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji u Hagu predstavlja veliko olakšanje za sve one koji žele da pravda pobijedi, uključujući žrtve ratnih zločina i njihove porodice.

Konstatirajući činjenicu da su Sjedinjene Države imale ključnu ulogu u potkopavanju mreže koja je Mladiću omogućavala da izbjegava pravdu šesnaest godina, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je rekao: ''Ponosan sam na činjenicu da smo imali ulogu u opsežnim i trajnim aktivnostima kako bi se osiguralo da pravda bude provedena i da svim osobama koje je Haški tribunal optužio za zločine u BiH sada bude suđeno u Hagu''.

Konstatirajući da je odlukom Narodne skupštine Republike Srpske da se odustane od referenduma sada uklonjena neposredna prijetnja Daytonskom sporazumu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko informirao je pomoćnika sekretara Gordona da se Narodna skupština RS samo djelomično pozabavila Zaključcima, koje je usvojila 13. aprila i da oni i dalje predstavljaju prijetnju Daytonskom sporazumu.

''Sada pomno pratim razvoj situacije'', rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Inzko je pohvalio sadašnje jako prisustvo SAD-a u BiH i aktivnu i pozitivnu ulogu koju Sjedinjene Američke Države i dalje imaju kao ključni član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

''Kada se ojača prisustvo EU u zemlji, OHR i EU će uporedo raditi u okviru svojih odgovarajućih mandata. EU će pratiti BiH na njenom putu ka evropskoj integraciji, a ja ću ostati usredsređen na provedbu Daytona i programa 5+2 za zatvaranje OHR-a. Tokom obavljanja svog mandata na osiguranju poštivanja Daytona, očekujem da ću i dalje imati odličnu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama'', istakao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.