BiH
7

Inzko roditeljima iz Konjević Polja obećao da će se uključiti u rješavanje problema

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Roditelji bošnjačke djece iz Konjević Polja danas su se susreli s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom radi iznalaženja rješenja u vezi sa nezastupljenošću nacionalne grupe predmeta u tamošnjoj osnovnoj školi.

Nakon što ih je sinoć posjetio u šatorima, gdje borave već 13 dana, kod OHR-a u Sarajevu, Inzko ih je danas primio na sastanak na kojem ništa konkretno nije dogovoreno.

Kako je za Klix.ba rekao jedan od roditelja, Muhizin Omerović, visoki predstavnik im je rekao kako će se u narednim danima uključiti u iznalaženje rješenja te da će pokušati organizirati niz sastanaka s tim ciljem.

"Inzko je htio direktno od nas čuti šta je naš problem. Upoznali smo ga o svemu što se dešavalo i što se dešava od početka do kraja. Postoji mogućnost da nas sutra ponovo pozove na sastanak", kazao nam je Omerović.

On je dodao da se visoki predstavnik nije očitovao o problemu, niti je iznio svoj stav, osim što je kazao da je "sve to tužno zbog djece".

Podsjetimo, roditelji iz Konjević Polja, čija djeca pohađaju nastavu u tamošnjoj lokalnoj školi, već duži period traže da se ispoštuje njihovo ustavno pravo na nacionalnu grupu predmeta. Od visokog predstavnika traže da se očituje o njihovom zahtjevu te da se pobrine da roditelji, odnosno djeca, to pravo i ostvare.