BiH
0

Invalidi već osam dana borave u zgradi Instituta za medicinsko vještačenje

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Članovi Saveza osoba s invaliditetom Federacije BiH već osmi dan borave u zgradi Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja u Sarajevu, koju su blokirali i navode da će istrajati u namjeri da ispune zahtjeva što su ih postavili nadležnim organima.

Predsjednik Saveza osoba s invaliditetom u FBiH Zijad Arapčić kazao je jutros Agenciji FENA da je kod četvero ljudi ozbiljno narušeno zdravstveno stanje, ljekari im preporučuju da idu kuća ali to oni odbijaju.

"Nema zvaničnika koji bi trebalo da dođu. Svi su zauzeti obavezama. Mi ne odustajemo sve dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni" kazao je Arapčić.

Njihovi zahtjevi su osiguranje adekvatnog prostora za rad Instituta i kvalitetna oprema za funkcionalnu dijagnostiku. Među zahtjevima je i onaj da dužnici izmire obaveze što ih imaju prema Institutu. Osobe s invaliditetom zalažu se i za poduzimanje mjera da bi se zaustavilo izdavanje lažnih nalaza.

"Jedan od zahtjeva jest da se konačno počnu kažnjavati oni na terenu koji izdaju lažne nalaze. Znamo da je veliki broj onih koji imaju lažne nalaze. Oni koji žele lažno dobiti invalidske penzije, leže u bolnicama, to plate, a kad je dobiju nema ih više kod ljekara, automatski ozdrave", kazao je Arapčić.

Osobe s invaliditetom smatraju da su izložene diskriminaciji zbog raznih podjela, pravilnika i zakona. Stoga se zalažu za poštivanje Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, o ljudskim pravima, o pravima djeteta i o zabrani diskriminacije.

U zgradi Instituta je grupa od 24 osobe s invaliditetom. Poručuju da to koliko će tu ostati ovisi od osnivača te institucije, a to je Federalni parlament. Ranije su pismo uputili predsjedavajućem Zastupničkog doma Fehimu Škaljiću, federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i federalnom ministru rada i socijalne politike Vjekoslavu Čamberu koji ih je i posjetio u zgradi Instituta.