BiH
0

Dok svi slave invalidi u zgradi Instituta za medicinsko vještačenje traže svoja prava

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U zgradi Instituta za medicinsko vještačenje u Sarajevu nastavljen je protest 24 osobe sa invaliditetom, koje već 15 dana ne izlaze iz ovog objekta, insistirajući da se njihovi zahtjevi ispune.

Oni traže isplatu dugovanja za obavljena medicinska vještačenja, poboljšanje rada Instituta u smislu povećanja prostora i boljeg opremanja, ali i poštivanje četiri konvencije UN - o pravima osoba sa invaliditetom, o pravima djeteta, o ljudskim pravima i o zabrani diskriminacije.

Predsjednik Saveza osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH (FBiH) Zijad Arapčić rekao je da je Savez od Parlamenta FBiH, koji je osnivač Instituta, još davno zatražio posebnu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o ovoj situaciji.

"Neka svako plati Institutu ono što duguje. Parlament kao zakonodavna vlast i osnivač Instituta može narediti ministru finansija da se uplate dugovanja za obavljena drugostepena vještačenja i vještačenja boračke populacije", dodao je Arapčić.

On je podsjetio da samo za drugostepene žalbe Vlada FBiH duguje 1,4 miliona KM, prenosi "Oslobođenje".

"Tu su se upetljale partije kojima je cilj da ruše Institut. Tražimo i posebnu sjednicu o pitanjima zakona o borcima, o socijalnoj zaštiti i zaštiti civilnih žrtava rata i o PIO. To su tri ključna zakona vezana za rad ovog instituta", dodao je Arapčić.