Sud BiH
0

Iduće sedmice suđenja za ratne zločine

FENA
Draganu Rodiću, bivšem stražaru u mjestima zatočenja tokom proteklog rata na području Drvara, u utorak, 26. oktobra, bit će izrečena presuda pred Odjelom za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, saopćeno je.

Rodić je s Tužilaštvom BiH potpisao sporazum o priznanju krivice te prihvatio odgovornost za učešće u mučenjima, ubistvima, premlaćivanjima i drugim nečovječnim djelima počinjenim u periodu od 1992. do 1995. godine.

Istog dana o krivici bi trebalo da se izjasne Dragan Nešković i Zoran Ilić, bivši policajci optuženi za zločine protiv čovječnosti počinjene jula 1995. u Srebrenici.

U ponedjeljak, 25. oktobra, pred Apelacionim vijećem Državnog suda održat će se statusna konferencija uoči početka obnovljenog suđenja Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, koji su nepravosnažno osuđeni zbog zločina na području istočne Hercegovine.

U martu 2009. Savić je osuđen na 20, a Mučibabić na pet godina i tri mjeseca zatvora, ali je nakon žalbi obiju strana Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu i odredilo ponovno suđenje.

U ponedjeljak bi Sudsko vijeće trebalo da donese i odluku o eventualnom razdvajanju postupka protiv Miluna Kornjače, Milorada Živkovića i Duška Tadića, optuženih za zločine u Čajniču, zbog lošeg zdravstvenog stanja prvooptuženog koji navodno ne može pratiti suđenje.

Naredne sedmice na klupi za svjedoke bit će Boško Lukić koji je s Markom Adamovićem optužen za zločine počinjene u Ključu.

Lukić će u ponedjeljak dati iskaz kao prvi svjedok svoje odbrane, a nastavak suđenja planiran je za dva dana kasnije.

Odbrana Mladena Drljače, koji je s Gojkom Kličkovićem i Jovanom Ostojićem optužen za zločine počinjene tokom 1992. godine u Bosanskoj Krupi, u utorak i srijedu, 26. i 27. oktobra, iznijet će svoju završnu riječ.

U ponedjeljak i utorak nastavlja se suđenje Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Miloradu Radakoviću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, bivšim policajcima optuženim za učešće u strijeljanju oko 200 Prijedorčana na Korićanskim stijenama.

Iduće sedmice nastavljaju se tri suđenja za genocid u Srebrenici: u ponedjeljak, 25. oktobra, Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, a u četvrtak, 28. oktobra, Željku Ivanoviću, te Momiru Pelemišu i Slavku Periću.

Novi svjedoci Tužilaštva BiH iskaz će dati 26. i 29. oktobra na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, nekadašnjim pripadnicima Armije BiH (ABiH), koji su optuženi za zločine počinjene u selu Trusina kod Konjica.

U srijedu, 27. oktobra, nastavljaju se suđenja Aliji Osmiću, bivšem vojnom policajcu ABiH, optuženom za zločine nad bugojanskim Hrvatima, kao i Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, koje Tužilaštvo smatra odgovornim za iste zločine.

Pred Apelacionim vijećem će se u ponedjeljak nastaviti obnovljeno suđenje Šefiku Aliću, nepravosnažno oslobođenom optužbi za zločine počinjene u Krajini, a naredna tri dana i Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću, koji su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 80 godina zatvora za zločine u Vojnom kod Mostara, prenosi BIRN Justice Report.