BiH
0

Identični stavovi Radojičića i Šuvalova o nezavisnosti Kosova i Dejtonskom sporazumu

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić i ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov ponovili su danas u Banjoj Luci identične stavove o nepriznavanju nezavisnosti Kosova te jasnu opredijeljenost za poštivanje Dejtonskog sporazuma u BiH.

Radojičić je ponovo kazao da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova neprihvatljiva za RS te da Kosovo kao nezavisna država ne može biti priznato od BiH.

Upoznao je ruskog ambasadora o protestima u RS-u zbog proglašenja kosovske nezavisnosti uz žaljenje što je došlo do incidenata od kojih su neki bili usmjereni i prema diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Kada je u pitanju kominike Vijeća za implementaciju mira Radojičić je naglasio da je u tom dokumentu jače nego ranije izražena privrženost Dejtonskom sporazumu i neupitnost entiteta u BiH.

-To je jedna od bitnih poruka koja je bila ujedno i poruka parlamenta RS-a, kazao je Radojičić u izjavi novinarima nakon razgovora s ruskim ambasadorom.

Podsjetio je da je Vijeće dalo i listu zadataka BiH te naveo da želi da BiH u aprilu potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, što, prije svega, zavisi od zakona o reformi policije koji se nalaze u parlamentu BiH.

Kada su u pitanju drugi zadaci koji su zadati BiH od PIC-a, Radojičić je kazao da, ukoliko bi oni bili rješavani po Daytonu, što je osnovna sadržina kominikea, ta se pitanja mogu riješiti u roku od nekoliko mjeseci.

"Ukoliko na njima bude pokušaja, a bilo je do sada u smislu ozbiljne revizije Daytonskog sporazuma i rješavanja na drugi način, onda će to biti prostor za opstrukciju i beskonačan ostanak OHR-a", smatra predsjednik Skupštine RS-a.

Ambasador Ruske Federacije u BiH je rekao da je stav njegove zemlje da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i priznanje te nezavisnosti predstavlja kršenje međunarodnog prava, a ne stvaranje novog prava.

Šuvalov je naglasio da je uloga Rusije da stane u zaštitu međunarodnog prava, a kada je u pitanju BiH smatra da je međunarodno pravo u našoj zemlji predstavljeno Dejtonskim sporazumom.

Istakao je da je u BiH potrebno poštivanje Dejtonskog sporazuma, što je naglašeno i u deklaraciji Vijeća za implementaciju mira.

"Potvrđen je stav u tom dokumentu da treba nastaviti rad na tranziciji i predaji ovlaštenja bh. političarima i to mora da se desi uskoro", naglasio je ruski ambasador dodajući da su postavljeni i ciljevi koji se moraju ispuniti u skladu s Dejtonskim sporazumom.

On je dodao da "jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije stavilo pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja na dnevni red međunarodnog prava".

Ponovio je da u BiH treba raditi na dosljednom ispunjavanju Daytona da bi taj dokument štitio prava svih u BiH.

"Djelatnosti koje idu u suprotnosti s tim dokumentom i koje nisu njime predviđene ne vodi do tog cilja", naglasio je ruski ambasador.