Brojne zvanice
0

Povodom Dana nezavisnosti u ambasadi BiH u Pakistan održana projekcija filma "Quo vadis, Aida?"

S. M.
U povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Ambasada Bosne i Hercegovine u Pakistanu je u saradnji sa Pakistanskim nacionalnim vjećem za kulturu organizirala projekciju filma "Quo vadis, Aida?" redateljice Jasmile Žbanić, 07. marta 2024. godine.

Svečani prijem i projekcija filma upriličeni su prestižnom kulturnom zdanju Pakistanskog nacionalnog vijeća za kulturu.

Prijemu i projekciji filma prisustvovalo je 350 visokih gostiju iz političkog i društvenog života Pakistana, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija. Svečano obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u pakistanskoj prijestolnici pomjereno je za 7. mart zbog održavanja parlamentarnih izbora i konstituiranja novog saziva parlamenta IR Pakistan.

Prije projekcije filma ambasador Bosne i Hercegovine Emin Čohodarević obratio se gostima kratkim govorom u kojem je podsjetio na važnost Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i zahvalio se na saradnji Pakistanskom nacionalnom vijeću za kulturu, koje je sinoć bilo domaćin svečanosti. Također, u najavi filma ambassador je istako da film budi emotivne asocijacije i poziva svakog čovjeka da se zapita da li dovoljno čini da ovaj svijet učini boljim za svako ljudsko biće.

Prijem i prva javna projekcija jednog bosanskohercegovačkog filma u Islamabadu su izavali veliku pažnju pakistanskih pisanih i elektronskih medija.