Poziv na mir
52

Jasmila Žbanić: Rezolucija u Srebrenici je potrebna ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Bh. režiserka Jasmila Žbanić je objavila da je producentska kuća Deblokada, koju je osnovala sa svojim suprugom Damirom Ibrahimovićem, omogućila ambasadorima u UN-u gledanje filma "Quo vadis, Aida?" te pozvala na donošenje rezolucije o Srebrenici.

"Donošenjem rezolucije o genocidu u Srebrenici, Ujedinjene nacije imaju priliku ispraviti historijsku nepravdu i odgovornost za ulogu koju su odigrale u ratu u Bosni i Hercegovini. Deblokada je obezbijedila link za sve ambasadore u UN-u na kojem mogu pogledati 'Quo vadis, Aida?'. Inspirisan po istinitim događajima iz jula 1995. godine, film je imao svoju premijeru na Venecijanskom film festivalu i proglašen je za najbolji evropski film u 2021. godini, s najboljom evropskom glumicom i najboljom evropskom rediteljicom", objavila je.

Dalje je navela da autori žele pozvati ambasadore da pogledaju film i glasaju za rezoluciju u Srebrenici jer je ona potrebna danas, ne samo regiji Balkana, nego ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata.

Screenshot: Facebook
Screenshot: Facebook

"Rezolucijom se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, između ostalog i kroz svoje obrazovne sustave, razvijanjem odgovarajućih programa u cilju sprečavanja revizionizma i prevenciji genocida. Ovaj film i ova rezolucija su poziv na mir", navela je.

U središtu radnje filma je Aida (Jasna Đuričić), nekadašnja profesorica koja u ljeto 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a.

U njemu glume Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.