BiH
0

ICTY: Suđenje 24 optuženih nastavit će se 7. augusta

FENA
Po okončanju ljetne pauze, na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u ponedjeljaka se nastavljaju suđenja. Prvi put u svojoj historiji, ICTY istovremeno vodi suđenja protiv 24 optuženih.

Kako je najavljeno, u ponedjeljak, 7. augusta, nastavlja se suđenje u predmetu protiv Milutinovića i drugih. Suđenje šestorici nekadašnjih visokorangiranih političkih i vojnih rukovodilaca Srbije i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) koji se terete za zločine navodno počinjene na Kosovu tokom 1999. godine, počelo je 10. jula.

Optužbe protiv Milana Milutinovića, Nikole Šainovića, Dragoljuba Ojdanića, Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića, bivših saradnika nekadašnjeg jugoslovenskog vođe Slobodana Miloševića, usredsređene su na navodnu kampanju zastrašivanja i nasilja usmjerenu protiv kosovskih Albanaca i drugih nesrba koji su živjeli na Kosovu. Zločini za koje se terete uključuju deportaciju, prisilno premještanje, ubistvo i progon hiljada kosovskih Albanaca.

Suđenje Milanu Martiću, nekadašnjem visokom rukovodiocu srpskog entiteta u ratu u Hrvatskoj, bit će nastavljeno 15. augusta. Martić se tereti za istrebljivanje ili ubistvo više stotina hrvatskih, bošnjačkih i drugih nesrpskih civila na velikim područjima Hrvatske i BiH u periodu od augusta 1991. do decembra 1995. godine.

Njegovo suđenje je počelo 13. decembra 2005. godine. Optužba je završila izvođenje svojih dokaza u junu 2005. godine, a odbrana počela s izvođenjem svojih dokaza 11. jula ove godine.

Suđenje Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću bit će nastavljeno 17. augusta. Optužbe protiv šestorice visokih rukovodilaca entiteta bosanskih Hrvata tokom rata usredsređene su na etničko čišćenje Bošnjaka i drugih nehrvata od 1992. do 1994. godine s područja na teritoriji Republike BiH za koja se tvrdilo da su dio tzv. Herceg-Bosne, koja je u novembru 1991. godine proglašena političkim i teritorijalnim entitetom.

Suđenje je počelo 26. aprila 2006. godine i optužba trenutno iznosi svoje dokaze.

U predmetu protiv Popovića i drugih, suđenje sedmorici visokih vojnih i policijskih zvaničnika bosanskih Srba koji se terete za zločine počinjene u Srebrenici, koje je počelo 14. jula 2006. godine, bit će nastavlljeno 21. augusta. Očekuje se da će dio uvodnih riječi iznijeti glavna tužiteljica Carla Del Ponte.

Optužbe protiv Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Drage Nikolića, Ljubomira Borovčanina i Vinka Pandurevića uključuju genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljivanje, ubistvo, progone, prisilno premještanje i deportaciju. Zdravko Tolimir takođe se tereti za te zločine, ali je on u ovom trenutku i dalje u bjekstvu. Radivoje Miletić i Milan Gvero se terete za ubistvo, progone, prisilno premještanje i deportaciju.

Sve ove optužbe odnose se na masovno ubistvo i etničko čišćenje Bošnjaka iz Srebrenice nakon pada te nekadašnje zaštićene zone UN u ruke snaga bosanskih Srba u julu 1995. godine.

U predmetu protiv Mrkšića i drugih 22. augusta će biti održana konferencija prije izvođenja dokaza odbrane.

Suđenje trojici bivših oficira JNA koji se terete za zločine počinjene nakon pada Vukovara u istočnoj Hrvatskoj 1991. godine počelo je 11. oktobra 2005. godine. Optužbe protiv Mileta Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina usredsređene su na njihovu navodnu umiješanost u masovno ubistvo najmanje 264 nesrba zatočenih u vukovarskoj bolnici i njihovo naknadno pokopavanje u masovnu grobnicu na poljoprivrednom dobru Ovčara pored Vukovara.

Početak izvođenja završnih riječi u predmetu Krajišnik zakazan je za 29. augusta. Suđenje Krajišniku je počelo 3. februara 2004. godine. On se tereti za genocid, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, istrebljenje, ubistvo, deportaciju i nečovječna djela koja su počinjena nad bosanskim muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesprskim stanovništvom.

U Haškom tribunalu trenutno su predmeti protiv 14 pojedinaca u žalbenoj fazi, a protiv 22 optuženih u predraspravnoj fazi. Do danas su okončani postupci protiv 93 osobe, dok je šest optuženih, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, još uvijek na slobodi.