Suprotno očekivanjima
25

Iako je ukinut PDV na doniranu hranu, najveća narodna kuhinja u Sarajevu nije dobila niti jednu donaciju

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Iako je ukinut PDV na doniranu hranu u Narodnu kuhinju Stari Grad u Sarajevu još nije stigla nijedna donacija od kompanija koje se bave prehrambenom industrijom. Plaćanja PDV-a su oslobođene firme koje doniraju hranu koja je pred istekom trajanja.
Amir Radeljaš, upravnik Narodne kuhinje Stari Grad, rekao je za Klix.ba da donacije stižu, kao i inače, od građana, ali da ih nijedna firma dosad nije kontaktirala.

"Od kada je usvojena ta odluka nama nije stigao ni gram ničega niti nas je neko pozivao za bilo kakvu donaciju. Građani doniraju kao i dosad, a firme nisu", kaže nam Radeljaš.

Ističe da resorno kantonalno ministarstvo obezbijedi svakog mjeseca potrebne namirnice kako bi 646 korisnika ove Narodne kuhinje na stolu imala obrok.

Humanitarno udruženje Pomozi.ba prvu donaciju hrane u vrijednosti od oko 20.000 KM, koja je oslobođena plaćanja PDV-a, dobilo je u oktobru.

Izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost koje su usvojene u junu ove godine omogućeno je da hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM na godišnjem nivou ne bude uništena nego donirana za one koji sebi ne mogu priuštiti nijedan obrok dnevno.

U periodu kada se govorilo o značaju usvajanja ove inicijative predstavljeno je istraživanju UN-a u kojem je navedeno da se zbog plaćanja PDV-a na doniranu hranu u BiH svakog dana uništi 767.123 obroka.