Podaci UIO BiH
20

Nakon ukidanja PDV-a: Do sada donirana hrana u vrijednosti od 51.870 KM

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U periodu od 1. septembra 2023. godine do 29. februara 2024. godine donirana je hrana u vrijednosti od 51.870 KM na koju nije obračunat PDV, potvrđeno je za Klix.ba iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
Iz UIO naglašavaju da ne isključuju mogućnost da određeni broj donatora nije evidentirao podatke o donacijama u skladu sa Izmjenama i dopunama Tehničkog uputstvu za podnošenje knjigovodstvenih evidencija elektronskim putem te je moguće da je vrijednost donacija veća.

"Izvršen je uvid u poreski informacioni podsistem ePorezi i na osnovu podataka koji su obveznici-donatori u svojim eEvidencijama iskazali kao donacije na koje nije obračunat izlazni PDV konstatovano je da da je vrijednost istih 51.870 KM", kazali su nam iz UIO.

Naglašavaju da su još jednom poslali obavijest obveznicima o Izmjenama i dopunama Tehničkog uputstva za podnošenje knjigovodstvenih evidencija elektronskim putem.

"Navedene aktivnosti su preduzete u cilju adekvatnog iskazivanja podataka o donacijama koje su oslobođene plaćanja PDV-a", ističu.

Donacije su uputile firme: Neolife International d.o.o. Sarajevo, Intercamp d.o.o. Sarajevo, Perutnina Ptuj-BH d.o.o. Breza, MD Family d.o.o. Sarajevo, Divan Garden d.o.o. Sarajevo, Ducla d.o.o. Modriča, "Todić" Laktaši i "Lombardija" Brčko Distrikt BiH.

Donacije su primile sljedeće organizacije: Mozaik prijateljstva iz Banje Luke, Merhamet – Regionalni odbor Tuzla i Merhamet u Brezi i Bihaću te Udruženje Pomozi.ba, Dječiji dom u Mostaru, Centar Los Rosales, Crveni križ Grada Mostara, Udruženje "Zajedno za naš grad Mostar", Crveni križ Grada Bihać, Udruženje Horizont u Bihaću i Crveni krst Vukosavlje.

Do sada je na godišnjem nivou u BiH uništavana hrana pred istekom roka trajanja u vrijednosti od 130 miliona KM.

Kompanije su se na taj potez odlučivale zbog obaveze plaćanja PDV-a, što je bila svojevrsna "kazna" za dobro djelo koje čine. Zbog toga je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović inicirao izmjene Zakona o PDV-u kojim je došlo do ukidanja PDV-a na doniranu hranu.