Jean Asselborn
0

"I bez hapšenja Mladića Srbija bi mogla dobit status kandidata EU"

FENA
Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn izjavio je u utorak u Beogradu, nakon sastanka sa srbijanskim šefom diplomacije Vukom Jeremićem, kako bi Srbija i bez hapšeenja haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, mogla dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Asselborn je na zajedničkoj konferenciji za medije kazao kako je u tom smislu važno utvrditi jasnu političku volju Srbije za njihovim hapšenjem.

''Srbija bi mogla dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji čak i ako Mladić i Hadžić ne budu uhapšeni i izručeni Haaškom tribunalu, ali je nužno da se pokaže jasna politička volja za njihovo hapšenje'', kazao je Asselborn, podsjetivši kako je Hrvatska dobila status kandidata oktobra 2005. godine iako hrvatski general Ante Gotovina u tom trenutku još nije bio uhapšen.

Tada je, po njegovim riječima, bilo ocijenjeno da postoji jasna politička volja Zagreba da se Gotovina nađe u Haagu.

Jeremić je kazao kako je Luksemburg od početka podupirao ulazak svih zemalja zapadnog Balkana u Uniju te da je na današnjem sastanku potvrđeno kako s te strane ''nije bilo, niti će biti problema''.

Povjerenik za proširenje Evropske unije (EU) Stefan Fuele izjavio je u petak za B92, uoči dolaska u Srbiju koji se očekuje ove sedmice, da će vlastima u Beogradu prenijeti kako je potrebno ubrzati ispunjavanje uvjeta za stjecanje kandidature za članstvo u EU te istaknuo kako je za to potreban i pozitivan izvještaj glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza.

Fuele je naveo kako ne postoje važnije i manje važne stvari i da je sve dio istog paketa, uključujući punu saradnju s Haaškim tribunalom te je, upitan mora li Brammertzov izvještaj o saradnji Srbije s Haaškim sudom biti pozitivan, odgovorio potvrdno.

Tokom boravka u Beogradu Asselborn će se također sastati sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, kao i predsjednicom srbijanskog parlamenta Slavicom Đukić Dejanović.