Komentari (51)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Hitna pomoć je pretrpana uglavnom strancima, kao i licima bez BiH dokumenata, te licima bez zdravstvenog osiguranja.Svi navedeni u dnevnom terminu radi ambulantnog zbrinjavanja definitivno imaju prednost nad osiguranim licima koja imaju infarkt ili bilo koji drugi teži vid napada ( Moždani udar, snažna alergijska reakcija). Kad javiš hitnoj da čovjek ima sve naznake infarkta prvo pitaju koliko mu je godina, pa ako je više od 55 dolaze poslije sat vremena.
sasvim korektno
Molimo krpelje i insekte da ujedaju poslije 20:00 jer tada ce hitna pomoci,a dotad molimo insekte za razumjevanje.
Samo onako radi informacije. Ubod krpelja možda nije za hitne pomoći, ali treba se pregledati. Moja majka je imala ubod krpelja još u ratu koji se inficirao, ali nije liječila i mislila je da je prošlo samo od sebe. Unazad 10-15 godina imala je stalno bolove u nogama, rukama, glavobolje i sl. Nakon skorašnjih dugotrajnih pretraga, ispostavilo se da ima bakteriju u krvi koju samo krpelj može prenijeti. Zato, oprez.
"...nije potrebno nakon svakog kontakta s krpeljom zatražiti lijekarsku pomoć - dovoljno je samo ukloniti krpelja s kože. Međutim, ukoliko se nakon nekoliko dana od ugriza krpelja pojave simptomi poput temperature, bolova u mišićima i zglobovima, opće slabosti (slično gripi), ili glavobolja, mučnina, povraćanje te pojava kožnih promjena (različitih oblika osipa), potrebno je posavjetovati se s nadležnim ljekarom..."Čitaj malo!
Nisam ljubomoran ali sta ima nju komarac da ujeda..?
A realno ko bi normalan otisao u hitnu radi krpelja? Pa nije zmaj , pincetu i izvaditi, eventualno primiti tetanus...
@ kod FSME inficiranih krpelja nije dovoljan tetanus.....trebas posebnu vakcinu, inace sledi upala mozga ( meningitis ) veruj sta ti ovaj prekaljeni med.radnik govori....
pa dobro , opet nije za hitne..
Svi pacijenti ce doci onda u 20 h. Zato sto su domovi zdravlja pretrpani....na kartoteci cekas da se m.s. smiluje i dode da uzme knjizicu, dok se izredaju penzioneri koji tamo noce ili su dosli u sest ujutro, dok doktorica dode sa pauze, pa te pita "zbog ovoga ste dosli"? A u hitnoj cekas red i kad dodes odrade posao i ides kuci nista od ovog ne cekas :)
...naravno,na jednog ljekara registrovali po 2000 bolesnih...većina ljekara je skoro odustala i digla ruke od primarne prakse,ništa iole kvalitetno ne možeš uraditi za jednu smjenu,to ide k'o na traci,samo da se šta ne pogriješi...žalosno,toliko dobrih stvari bi se moglo uraditi prije svega na prevenciji oboljenja...ali kriva su ministarstva,niko nema plana ni vizije,samo Bože da prođe mandat!
Dosao u hitnu prije godinu dana zbog uboda insekta, oteklo mi pola ruke... 1 sat popodne, tamo ima otprilike 70 ljudi, svi redom zjala prodaju. Kad sam ja dosao, 20 njih je doslo da filozofira koja me je buba ujela i sta ce sa mnom. I naravno niko nije skonto sta je, nego su me poslali na infektivnu. A sa alergijama na ubod nije za.jebancija... Nije problem sto oni ko lafo imaju puno posla, nego da im covjek dodje sa glavom u ruci i ostatkom tijela na ramenu, ne bi znali smrt ustanoviti...
ma ne treba im od sada nikako vise ici kad su ovakvi...
Joj a moju susjedku kad pecne mali mrav po 15 minuta pomaga i kaze da aeosjeca kao na drugoj planeti.
mene bakir danas ubo u mozak svojom izjavom. mogu li ja doci?