Zaustavljeni napad
51

Zelenski objavio: Rusi su u ofanzivi na Harkov izgubili osam puta više ljudi od nas

F. H.
Mapa: Deepstatemap
Mapa: Deepstatemap
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je ruski proboj u Harkovskoj oblasti rezultirao omjerom vojnih gubitaka osam prema jedan u korist Ukrajine.

Prenio je ovo kazahstanski novinski list Vlast, citirajući Zelenskog u intervjuu srednjoazijskim medijima

"Putin ne mari za razumijevanje ljudskog života. Štoviše, nije ga briga ko govori kojim jezikom. Nije ga briga za vlastiti narod, bilo civile ili vojnike. Njihov proboj prema Harkovu, koji se dogodio prije nešto više od dvije sedmice, završio je vojnim gubicima od 1 do 8, jedan Ukrajinac prema osam Rusa", kazao je Zelenski.

Nastavio je pitanjem da li se u Rusiji objavljuje ta statistika i zanimaju li Putina ljudske žrtve.

"Prije toga je bilo oko 2.000 do 3.000 ruskih žrtava sedmično, stalno dobijam analize o ubistvima ruskih vojnika. 2.000 - 3.000 porodica izgubilo je djecu. Ali njega uopće nije briga. Je li Putin u ovo vrijeme u kupalištu ili je u toplicama, što se više puta pokazalo? On radi nešto sasvim drugo. Ali naravno, ne može oprati svoje male ruke od svog ovog krvoprolića", oštar je bio Zelenski prenosi Ukrainska pravda.

Naglasio je da je poenta spriječiti svijet da se raspadne.

"Svijet se mora ujediniti, inače nijedna država neće preživjeti: ni Kirgistan ni Kazahstan, koji ima dobre veze s Kinom. Niko ne može sam preživjeti potpuni rat s Rusima. A Ukrajina nije jedina. Ukrajina se bori uz svoj narod", kazao je Zelenski.

Zelenski je ranije kazao da su ukrajinske odbrambene snage preuzele borbenu kontrolu nad graničnim područjima Harkovske oblasti u koja su ranije ušle ruske trupe.