Neustavni praznik
26

Helez najavio da će podnijeti krivične prijave protiv Dodika, svog zamjenika i pukovnika iz RS-a

A. L.
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez najavio je kako će u četvrtak podnijeti krivične prijave protiv tri funkcionera iz RS-a, računajući predsjednika Milorada Dodika, zbog obilježavanja neustavnog 9. januara.
Kako je kazao, od 9. januara intenzivno je radio "sa najboljim pravnim ekspertima i uglednim advokatima u Bosni i Hercegovini" na pripremi krivične prijave protiv tri osobe - Dodika, zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandra Goganovića i pukovnika OS BiH Milana Damjanića.

"Krivične prijave su spremne te ću ih predati u Tužilaštvo BiH u četvrtak 18.01.2024. godine u 11 sati. Uvjeren sam će pravosudni organi BiH postupiti u skladu sa Ustavom i zakonima BiH", napisao je Helez.

Jedna krivična prijava se odnosi na Milorada Dodika, vjerovatno zbog organizovanja neustavne proslave, dok se druga prijava odnosi na drugu dvojicu državnih zvaničnika, vjerovatno zbog prisustvovanja proslavi neustavnog "Dana RS-a" u Banjoj Luci.

Podsjetimo, nešto ranije je krivičnu prijavu najavio i zastupnik u NSRS Ramiz Salkić i to uime Stranke demokratske akcije. On je najavio da će prijavu podnijeti protiv Dodika i njegovih saradnika.