BiH
0

Hadžibajrić: Održavanje jezgre Starog Grada zahtijeva velika ulaganja

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Obnova i održavanje jezgre Starog Grada, sarajevske Baščaršije, zahtijeva izuzetno velika ulaganja zbog čega je Općini Stari Grad potrebna pomoć i drugih nivoa vlasti - poručio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Jezgra i srce glavnog grada BiH Sarajeva je Stari Grad i u njemu Baščaršija koja baštini kulturu, tradiciju, historiju zemlje i naroda, u kojoj su smješteni vjerski i kulturni objekti, džamije, crkve, sinagoge, katedrala, avlije, sahat-kula, sebilj, Morića-han, Bezistan, zanati bravadžiluk, kazandžiluk i drugi.

Brojni kulturni događaji koji su se odvijali u Starom Gradu privukli su hiljade turista iz regije, Evrope, Azije, Amerike, a na ulicama grada su 24-satne gužve.

Hiljade turista posjećuju Husrev-begovu džamiju, Staru pravoslavnu crkvu, Katedralu, Vijećnicu, kupuju u dućanima, okupljaju se oko Sebilja, a neizostavna je posjeta kazandžijama, kujundžijama, filigranima.

Stoga, Općina Stari Grad ulaže veliki napor da sve to sačuva i obnovi, da se ne zametnu kulturno-historijski tragovi Osmanskog carstva, Austrougarske, Bosne i Hercegovine.

Veliki projekt koji je Općina Stari Grad počela 2. septembra jeste kompletna rekonstrukcija Baščaršijskog trga u vrijednosti od 1.200.000 KM, ali to nije i jedini projekt.

Rekonstrukciju Baščaršijskog trga izvodi firma “Neimari” d.o.o, dok je Turska uprava za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) implementator projekta koji sufinansiraju Općina Stari Grad i Općina Osman Gazi iz Burse.

Radi se uklanjanje kamenih ploča na trasi gdje će početi izmjena kanalizacionih cijevi, a s obzirom na to da trg nije saniran više od 30 godina, vlasnici i zakupci objekata na Baščaršiji izražavaju veliko zadovoljstvo što će ubrzo i njima biti omogućeni mnogo bolji uvjeti za rad. Rekonstrukcija Baščaršijskog trga trajat će 90 dana.

Također će TIKA na Baščaršijskom trgu postaviti novu rasvjetu, o svom trošku.

"Ovim će Baščaršijski trg dobiti novu, bolju i jaču rasvjetu, a razgovarali smo i o asfaltiranju ulice Abadžiluk, jer su oni sami insistirali. Ta ulica će također biti popločana, tako da će to biti jedna cjelina s ulicama u Velikom ćurčiluku, Kujundžilukom, Abadžilukom, Saračima i Bravadžilukom", kazao je Feni načelnik Hadžibajrić.

Ističe da je rasvjeta od Slatkog ćošeta prema Baščaršijskom trgu slaba, jer je rađena 2006. godine, kada se možda nije vodilo dovoljno računa o tome da će takva rasvjeta biti nedovoljna, a s druge strane baščaršijski dućani kada se zatvore, ugase i svjetla.

Hadžibajrić je predložio idejni projekt rasvjete na području ulice Sarači, koji bi trebao da zaživi naredne godine, kada će nekoliko velikih reflektora pojačati osvjetljenje. To je jeftiniji način, u odnosu na ponovnu investiciju u vrijednosti od 220.000 KM, a to je, naglašava, ogroman finansijski izdatak.

Također, u toku je i realizacija projekta u ulici Strošići na Vratniku, gdje se mijenjaju kompletne instalacije stare više od 70 godina. Vrijednost projekta je 580.000 KM. Prva faza će biti završena za sedam dana i odmah će se pristupiti realizaciji druge faze.

Pri kraju je i realizacija projekta na izgradnji vodovodnih i kanalizacionih instalacija u ulici Višegradska kapija, a vrijednost projekta je 150.000 KM.

Hadžibajrić ističe da je to zahtjevan projekt jer je teren nepristupačan. Radovi bi trebali biti završeni za mjesec dana, ukoliko vremenski uvjeti to dozvole.

U toku je i realizacija puta prema ulici Obhodža u čemu učestvuje i Kantonalna direkcija za ceste, a općinski načelnik podsjeća da je 1987. došlo do velikih odrona u kojima je bilo i ljudskih žrtava.

Vrijednost ovog projekta zasad je 330.00 KM i trebao bi biti završen do 24. septembra.

Govoreći o pomoći drugih nivoa vlasti u obnovi infrastrukture, načelnik Hadžibajrić smatra da je ta pomoć nedostatna jer samo održavanje, promjene i zamjene infrastrukture zahtijevaju velika sredstva.

"Za sedam godina pomoć od države, Kantona i Federacije nije bila veća od pet do šest miliona KM, a dosad se napravilo projekata u vrijednosti od 30 do 50 miliona KM, ne računajući donacije", kaže načelnik Hadžibajrić.

Nadalje, u zavisnosti od odobravanja kreditnog zaduživanja kod Saudijskog fonda za razvoj, načelnik kaže da je planiran početak realizacije četiriju razvojnih projekata, a to su izgradnja podzemne garaže preko puta Vijećnice, u ulici Avdage Šaginagića, zatim sportske dvorane uz OŠ ”Edhem Mulabdić”, nadziđivanje objekta Doma zdravlja Stari Grad te “utopljavanje” zgrade Općine Stari Grad

"Aplicirali smo i odobrena su sredstva od 13 miliona KM. Oni su navodno pri kraju s tom procedurom koja ide putem Vijeća ministara BiH. Kompletnu dokumentaciju, u formi izvedbenih projekata smo predali, a čim sredstva postanu operativna, mi bismo krenuli s radom na proljeće", rekao je u intervjuu za Fenu načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.