BiH
0

Gradnja mosta neće početi dok ne bude postignuta saglasnost BiH

FENA
Ministar mora, turizma, prometa i razvitka u Vladi Republike Hrvatske Božidar Kalmeta kazao je danas novinarima u Sarajevu da gradnja mosta Pelješac - kopno neće početi dok ne bude postignuta saglasnost s Bosnom i Hercegovinom.

"Počeli smo radove na pristupnim cestama. Sve je spremno za raspisivanje međunarodnog javnog natječaja za izgradnju samog mosta. Međutim, nećemo ići s tim dok ne postignemo suglasnost s bh. stranom", istaknuo je ministar Kalmeta.

S tim uvezi, kako je kazao, sastaju se ekspertne skupine stručnjaka koje će se pokušati dogovoriti o visini prolaza koji će zadovoljavati Hrvatsku, ali i BiH.

"Ukoliko se ne uspijemo dogovoriti o tome tražit ćemo neka druga rješenja, ali opet uz dogovor. Postoje razna tehnička rješenja. O njima razmišljamo, ali zasad smatramo da treba dogovoriti visinu koja će zadovoljavati i hrvatsku i bh. stranu", kazao je Kalmeta.

Ministar Kalmeta je istaknuo da međunarodno pravo definira da se mora osigurati prolaz brodovima predvidive i razumne veličine, ali da je pitanje kolika je ta predvidiva i razumna veličina.