Dušanka Majkić
0

"Građani BiH su zaslužili bezvizni režim"

FENA
Dušanka Majkić
Dušanka Majkić
Zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dušanka Majkić u subotu je učesnicima Evropske konferencije predsjednika parlamenata, koja se održava na Kipru, prenijela očekivanja svih bh. građana da će bezvizni režim za njih uslijediti u najkraćem roku.

"Ne zato što mi to molimo, nego zato što smo mi to zaslužili ispunjavanjem postavljenih uslova", kazala je Majkić u obraćanju o temi "Nacionalni parlamenti i međunarodno pravo ljudskih prava - provođenje principa nediskriminacije".

Govoreći o presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH", Majkić je upozorila da "danas, četrnaest godina nakon završetka rata, u BiH ne postoji zajednički jedinstven pristup eventualnim ustavnim promjenama, ali ne postoji ni jedinstven pristup implementaciji ove presude".

Presuda u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH", prema njenim riječima, zasigurno predstavlja jednu od presuda Evropskog suda za ljudska prava koja je privukla izuzetnu pažnju stručne i šire javnosti u BiH i izvan nje, za šta postoji čitav niz razloga. Među njima je izdvojila sljedeće: da je to prvi predmet u praksi Suda koji se odnosi na opću zabranu diskriminacije sadržanu u članu 1. Protokola br. 12; da je riječ o predmetu koji zadire u suštinu unutrašnjeg uređenja BiH, odnosno strukturu države stvorene u Daytonu, koja počiva na hipersenzibilnom mehanizmu balansa nacionalnih interesa triju konstitutivnih naroda u BiH, kao i činjenicu da je Protokol br. 12, čiji prvi član sadrži opću zabranu diskriminacije, a na koju se aplikanti u ovom predmetu i pozivaju, ratificiralo svega 17 država članica Vijeća Evrope, dok je njih 30 odlučilo da to, s obzirom na moguće posljedice ratifikacije, ne učini.

"Podnosioci predstavki u ovom predmetu su po nacionalnosti Rom i Jevrej, a suštinu predstavki podnesenih u julu i avgustu 2006. godine predstavljala je njihova tvrdnja da je Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH iz 2001. godine uskraćeno pravo da se kandiduju za poziciju člana Predsjedništva BiH i da postanu članovi Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH isključivo zbog njihove etničke pripadnosti", podsjetila je Majkić.

Zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH kazala je i to da je Vijeće ministara BiH kao predstavnik izvršne vlasti na nivou BiH formirao Radnu grupu za provođenje Akcionog plana za izvršenje presude Evropskog suda, koja broji 13 članova - predstavnici obaju domova Parlamentarne skupštine BiH i tri ministra iz Savjeta ministara, i koja treba biti dopunjena predstavnicima eksperata iz oblasti ustavnog prava i NGO. Zadatak radne grupe je da sačini prijedlog ustavnih amandmana i prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

"S obzirom da je 2010. godina opštih izbora u BiH, za očekivati je da će se taj posao nastaviti nakon konstituisanja vlasti poslije oktobarskih izbora. Hoće li se uspjeti postići dogovor o implementacije presude, ostaje kao ozbiljan i težak zadatak koje domaći političari treba da riješe. Važno je istaći da postoji apsolutni konsenzus da to treba uraditi, iako ne postoji jedinstven stav na koji način", riječi su Dušanke Majkić na konferenciji na Kipru.

U delegaciji Parlamentarne skupštine BiH, koja od 11. juna učestvuje na konferenciji predsjedavajućih parlamenata na Kipru, pored Dušanke Majkić su zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić, sekretarica Predstavničkog doma Branka Todorović i sekretar Zajedničke službe Aljoša Čampara.

Parlamentarna delegacija BiH imala je niz bilateralnih susreta, a s predsjednikom Parlamenta Republike Slovenije Pavelom Gantarom, članom Parlamenta Velike Britanije Robertom Walterom i potpredsjednicom njemačkog Bundestaga Gerdom Hasselfeldt razgovarala je o liberalizaciji viznog režima, saopćeno je iz PSBiH.