Radovi u toku
14

Goražde: Radi se druga faza potisnog cjevovoda, ali vlasti se moraju posvetiti i Fabrici vode

E. A.
U Goraždu su u toku radovi druge faze sanacije potisnog cjevovoda, od Fabrike vode u Vitkovićima do rezervoara u naselju Rasadnik. Vrijednost ovog izuzetno značajnog projekta za vodosnabdijevanje grada je blizu 370 000 maraka, a radovi su povjereni goraždanskoj firmi "OKAC".

"Nakon dugog čekanja i određenih tehničkih problema oko utvrđivanja trase, konačno se pristupilo izvođenju radova na dijelu potisnog cjevovoda u dužini od 500 metara, a po njihovom okončanju preostat će još jedan manji dio da bi se okončala kompletna dionica. Mi kao komunalno preduzeće u čijoj je nadležnosti vodosnabdijevanje sve to pratimo", kaže Haris Šalo, direktor JKP "6.mart" Goražde.

On naglašava da je sanacija, odnosno zamjena potisnog cjevovoda prioritetan projekat.

"Postojeći potisni cjevovod koji se trenutno koristi je u jako lošem stanju i mi nemamo dovoljan dotok u glavni rezervoar, tako da određene visinske zone imaju problema sa vodosnabdijevanjem jer imamo veći odliv od priliva. Da bi te visinske zone imale vodu, rezervoar mora biti pun na pola i više, a u sadašnjoj situaciji je ispod toga tako da će se novim potisnim cjevovodom uveliko rješiti taj problem", objasnio je Šalo.

Po svemu sudeći radovi će biti okončani i prije predviđenog roka od 90 dana, međutim postoje i drugi problemi.

"Nakon ovog projekta ćemo se posvetiti tome da se radi nova pumpna stanica i ostaje nam sekundarna mreža koja, iako nanovo urađena, nije urađena kako treba i vidjet ćemo da li će se raditi kompletna sanacija ili samo određeni dijelovi, o čemu će odlučiti stručni tim Gradske uprave. Nova sekundarna mreža ima dosta gubitaka i komunalno preduzeće i Grad Goražde ulažu maksimalne napore da to riješe. Dakle, još 150 metara potisnog cjevovoda na ovoj dionici, pumpna stanica iza Binga, novi rezervoar i da se vlasti posvete rješavanju infrastrukture i imovinsko-pravnih odnosa u Fabrici vode koja je u veom lošem stanju", kaže Šalo.