Centri civilnih inicijativa
0

Goražde: Niska realizacija planova za 2011.

FENA
Goražde
Goražde
Kasno konstituiranje vlasti, nerealno planiranje i niski stepen realizacije planova za 2011. ocjena su rada Vlade i Skupštine BPK-a Goražde za prvih šest mjeseci ove godine prema monitoringu Centra civilnih incijativa čiji rezultati su predstavljeni na današnjoj pres-konferenciji u Goraždu.

Kako je kazao konsultant za monitoring CCI-a Muris Bulić, izvršna i zakonodavna vlast u ovom kantonu realizovala je mali procent planiranih zakonskih obaveza.

"Vlada i Skupština BPK-a Goražde nisu prešle 45 posto realizacie svojih planova. Stanje s realizacijom Zakona je još lošije jer Vlada je realizovala 15, a Skupština tek 10 posto od svojih godišnjih planova", pojasnio je Bulić.

Dodao je da su Centri civilnih inicijativa monitoringom prepoznali i pozitivne pomake u radu Vlade poput usvajanja Razvojnog plana Kantona i Zakona o imovini kojim su stvoreni preduvjeti za nove investicije i povećanje zaposlenosti za 11 posto.

"Ovaj potez Vlade za stvaranje boljeg privrednog ambijenta i povećanje broja zaposlenih možemo ocijeniti vrlo visokom ocjenom, a pozitivno je također i otvaranje dislocirane nastave mašinskog fakulteta te planirana izgradnja zgrade za mlade", kazao je Bulić.

S druge strane, Skupština BPK-a Goražde za rad u proteklih šest mjeseci nije dobila zadovoljavajuću ocjenu. Održane su tek četiri sjednice od kojih su dvije bile produktivnije. Realizovano je 26 posto mjera od ukupno planiranih u ovoj godini. Iz Centra civilnih inicijativa naglašavaju potrebu da se udvostruči rad obiju institucija pri čemu posebnu odgovornost ima Kolegij koji posebno rad Skupštine treba učiniti efikasnijim da bi planirano bilo i realizovano.

"Potrebno je da Vlada i Skupština BPK-a djeluju koordinirano i da posebno poslanici u Skupštini koji imaju najveća primanja u Kantonu učine sve da rad i pomaci budu efikasniji. Trebaju prestati politizirati i konačno biti u službi građana koji su im dali povjerenje", kazao je konsultant za monitoring CCI-a.

Na efikasniji i odgovorniji rad, poslanike kantonalne skupštine među kojima je njih 16 profesionalno angažovano, obavezuju i novčana primanja koja su, prema podacima CCI-a, tri puta veća od prosječne plaće u BPK-u.