Velika potražnja
196

Goraždanske kompanije Emka i Jusri pravit će vizir maske za medicinske radnike

A. Z.
Zbog velike potražnje zaštitne medicinske opreme na bh. tržištu goraždanske kompanije Emka-Bosnia i Jusri realizovat će projekt izrade zaštitnih vizir maski za potrebe medicinskog osoblja u BPK Goražde, ali i cijele BiH.

O tome su danas razgovarali premijerka BPK Goražde Aida Obuća i ministar privrede ovog kantona Mensad Arnaut sa predstavnicima dvije kompanija.

"Potreba za ovom vrstom zaštite je svakodnevna i teško se pronalazi na tržištu, ali stručnjaci iz goraždanskih kompanija iznalaze način kako da pomognu i u ovim teškim vremenima. Pored ove dvije kompanije, kao društveno odgovorna kompanija pokazala se i firma Prevent čiji je proces proizvodnje usmjeren na izradu zaštitne opreme. Prije puštanja u rad procesa proizvodnje u ovim kompanijama, Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde izvršio je dezinfekciju prostora i alata, a pregled su izvršili sanitarni inspektor i epidemiolog. Naloženo je da se radnicima osigura zaštitna oprema, zaštitne maske i rukavice, kontinuirana dezinfekcija prostora te socijalna izolacija između radnika minimalno od dva metra", saopćeno je nakon sastanka.

Menadžmentu kompanija data je preporuka da proces proizvodnje organizuje u smanjenom kapacitetu, s minimalnim brojem radnika.