Bizaran slučaj
82

Nijemac se čak 217 puta vakcinisao protiv koronavirusa, ljekari otkrili njegovo zdravstveno stanje

B. R.
Ljekari preporučuju dvije do tri doze vakcine protiv koronavirusa (Foto: EPA-EFE)
Ljekari preporučuju dvije do tri doze vakcine protiv koronavirusa (Foto: EPA-EFE)
U Njemačkoj je jedan 62-godišnjak čak 217 puta vakcinisan protiv koronavirusa uprkos preporuci ljekara da su dovoljne dvije do tri doze vakcine. Ovaj bizaran slučaj je naveden i u medicinskom časopisu The Lancet Infectious Diseases.

Vakcine su kupljene privatno i davane su izvan zdravstvene ustanove. Sve te vakcine je primio u 29 mjeseci, a stručnjaci Univerziteta Erlangen-Nurnberg su objavili da sve ukazuje na to da nije imamo nikakve štetne posljedice.

"Za njegov slučaj smo saznali iz novinskih tekstova. Zatim smo ga kontaktirali i pozvali da se podvrgne različitim testovima u Erlangenu. Bio je veoma zainteresovan za to", izjavio je dr. Kilian Schober s univerzitetskog odsjeka za mikrobiologiju.

Uzeti su uzorci svježe krvi i pljuvačke. Osim toga, testirani su njegovi uzorci smrznute krvi, a koji su uzeti prije nekoliko godina. Time su naučnici uspjeli da utvrde kako je imunološki sistem reagovao na vakcine.

Tužilaštvo je prikupilo dokaze za 130 vakcinisanja te se slučaj istražuje kao prevara, ali krivična prijava nije podnesena. Schober je ukazao da bi hiperstimulacija imunološkog sistema pretjeranom vakcinacijom mogla zamoriti određene ćelije. Međutim, istraživači nisu primijetili da se to desilo ovom 62-godišnjaku te da nije bilo znakova da je ikada bio zaražen koronavirusom, prenosi BBC.