BiH
0

Glumica Mia Farrow 6. i 7. decembra u posjeti Srebrenici i Sarajevu

FENA
U Sarajevu će u petak, 7. decembra biti upriličeno paljenje simbolične olimpijske štafete. Ovaj događaj organizira inicijativa "Dream for Darfur" ("San za Darfur") i Društvo za ugrožene narode BiH, saopćeno je iz inicijative "Dream for Darfur" sa sjedištem u New Yorku, prenosi agencija McCann Erickson Sarajevo.

Za vrijeme ceremonije štafetu će prenositi majke iz Srebrenice, zastupnici Darfura, preživjeli iz genocida u Bosni i Hercegovini i Ruandi, te mnogi uglednici i aktivisti.

"Dream for Darfur" organizira simbolično paljenje i nošenje olimpijske štafete da bi se uputio apel, Međunarodnoj zajednici posebno Vladi NR Kine kao domaćinu narednih Olimpijskih igara, da napokon upotrijebi svoj utjecaj i osigura sigurnost civilima u Darfuru prije početka Igara", navodi se.

U saopćenju se ističe da se paljenjem štafete ujedno odaje i počast žrtvama genocida i masovnih zločina u cijelom svijetu, kao i patnji onih koji su te zločine preživjeli.

Štafeta je, kako se navodi, ujedno i podsjetnik Međunarodnoj zajednici šta se događa kad svijet okrene leđa. Bosna i Hercegovina je peta stanica na svjetskom putu simboličnog olimpijskog plamena koji je započeo u augustu na granici Darfura i dosad posjetio Kigali u Ruandi, Erevan u Armeniji i glavni grad Njemačke - Berlin.

"Na ceremoniji će se okupiti preživjeli iz ranijih genocida, zastupnici Darfura, sportaši olimpijci, aktivisti iz oblasti ljudskih prava. Posebna gošća bit će američka glumica Mia Farrow - jedan od najangažiranijih boraca za pomoć Darfuru koja je već sedam puta boravila tamo", navodi se.

Povodom dolaska u Sarajevo i posjete Srebrenici, Mia Farrow je izjavila da se dolaskom u Bosnu i Hercegovinu nastavlja nositi plamen koji putuje od Darfura do Pekinga.

"Prolazimo kroz zemlje koje su proživjele genocid i masovne zločine. Želimo svojim dolaskom odati počast žrtvama i onima koji su preživjeli, a pate i dalje. Želimo i na taj način podsjetiti svijet na ulogu koju mora preuzeti u zaustavljanju i sprečavanju genocida," kazala je ona.

Poslije Bosne i Hercegovine plamen će otputovati u Kambodžu odakle će se uputiti u Kinu. Osim međunarodne kampanje, organiziraju se i nacionalne kampanje, te se plamen za Darfur nosi i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Italiji, Sijera Leoneu, Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj, Brazilu i Južnoj Africi.

"Simbolično nošenje olimpijskog plamena, koje organizuje "Dream for Darfur", želi da kroz olimpijske ideale mira i međunarodne saradnje informira svjetsku javnost o genocidu u Darfuru i učini korak naprijed ka izgradnji međunarodnog pokreta za borbu protiv genocida", ističe se.

U saopćenju se naglašava da Olimpijski "Dream for Darfur" nije kampanja bojkota niti podržava bojkot Olimpijskih igara.

"Kampanja vjeruje da su sportski tereni najbolje mjesto za "borbu" i ne zagovara povlačenje niti jedne države učesnice sa Igara. Fokusirajući se na Ol 2008. u Pekingu, kampanja poziva Kinu - najjačeg sudanskog političkog i ekonomskog partnera, ali i domaćina Ol, da iskoristi svoj utjecaj na Vladu Sudana kako bi dozvolila implementaciju programa zaštite civila i ulazak mirovnih snaga u Darfur prije početka Olimpijskih igara", navodi se u saopćenju inicijative "Dream for Darfur" koje prenosi agencija McCann Erickson Sarajevo.

Planirano je da predstavnici inicijative "Dream for Darfur" u četvrtak, 6. decembra posjete Srebrenicu i Memorijalni centar Potočari gdje će se sastati s majkama Srebrenice.