Suđenje Charlesu Tayloru
0

Mia Farrow u ponedjeljak svjedoči u Hagu

FENA
Mia Farrow (Foto: AFP)
Mia Farrow (Foto: AFP)
Poznata glumica Mia Farrow pojavit će se početkom sedmice u Tribunalu u Haagu, koji sudi bivšem predsjedniku Liberije Charlesu Tayloru zbog zločina počinjenih u građanskom ratu u Sierra Leoneu.

"Mia Farrow bi trebalo da se kao svjedok pojavi u haškom sudu u procesu protiv osumnjičenog za ratni zločin Taylora", potvrdili su u Ujedinjenim nacijama.

Poznata glumica će svjedočiti u sporu oko "krvavih dijamanata" koje je Naomi Campbell kao poklon primila od Charlesa Taylora, na jednoj večeri koja je 1997. godine održana u kući Nelsona Mandele. To bi trebalo da bude dokaz da je bivši diktator trgovao "krvavim dijamantima" i tim parama naoružavao pobunjenike u Sijera Leoneu. Tada je ubijeno pola miliona ljudi, dok je 4,5 miliona bilo prisiljeno da napusti svoje domove.

Pojavljivanje čuvene tamnopute manekenke dovelo je ovaj proces ponovo u centar pažnje svjetske javnosti. To je bila vijest dana, uz naravno obavezne fotografije još uvijek atraktivne 40-godišnje manekenke. Neko kao da je i na taj način htio da skrene pažnju svjetske javnosti na ovaj pomalo zaboravljeni proces u Haagu. Kakva je u svemu tome bila uloga poznate manekenke, nije jasno. Naomi je s početka negirala da je dobila taj poklon od diktatora. Ove sedmice u Haagu je objasnila kako je ranije negirala da je dobila dijamante jer se plašila za svoju porodicu, pošto je Taylor, kako je kazala, "neko za koga sam na internetu čitala da je navodno ubio na hiljade ljudi".

Sada je priznala da su joj poslije večere neki ljudi donijeli nakoliko nebrušenih kamenčića. Kada je shvatila o čemu se radi, dala ih je, tvrdi, jednom fondu za zaštitu djece u Južnoj Africi.

"Mi nikada nismo primili dijamante od gospođe Campbell", rekli su u tom fondu, ali je kasnije njen prijatelj koji je tada vodio Fond potvrdio da je lično primio "kamenčiće".

A otkud Mia Farrow u tom slučaju? - ona je bila na dobrotvornoj večeri kod Nelsona Mandele 1997. godine. Sutradan, na doručku, Campbell je ispričala Farrow i svom agentu da je poslije večere od nekoga dobila primila dijamante. Kada su Mia ili njen agent Carol White tog jutra primijetili da je za poklon zaslužan "očigledno Charles Taylor", Campbell je tada rekla: "Pretpostavljam da jest."

Tribunal u Haagu u ponedeljak očekuje da Mia Farrow, kao svjedok, potvrdi ono što je ranije govorila: da je Campbell od početka znala od koga je dobila poklon. Nije samo jasno da li su dijamanti bili namijenjeni njoj ili nekom drugom. Osumnjičeni diktator Taylor je praktikovao, kako se sumnja, da dijamantima plaća "pse rata" u Sierra Leoneu i pobunjenike. Kakvu je ulogu u tome mogla imati poznata manekenka, koja se sada čudno ponaša, to će možda biti jasnije poslije svjedočenja glumice Farrow.