BiH
0

Gluhi najavili masovne proteste u septembru: Nismo nevidljivi!

Piše: M. B.
Gluhe i nagluhe osobe iz svih dijelova BiH okupit će se u Sarajevu 25. septembra, kako bi mirnim protestom poručili da nisu nevidiljivi te kako bi tražili svoja prava.
U BiH, prema nezvaničnim podacima, živi blizu 20.000 gluhih i nagluhih osoba. Za vlasti u BiH na svim nivoima, oni skoro da ne postoje. Njihov život u BiH je težak, jer nemaju uvjeta kako bi bili ravnopravni članovi društvene zajednice i bore se većinom sami.

"Mirni protesti će biti održani zbog nepoštivanja Zakona o znakovnom jeziku, koji je usvojen 2009. godine, a mrtvo je slovo na papiru. Gluhe osobe nailaze na prepreke u svakodnevnom životu: u školovanju, bolnicama, policiji, na običnim šalterima u institucijama i javnim preduzećima... te žive u medijskoj blokadi jer nemaju informacija. Prema Zakonu, oni bi trebali imati prevodioca u vijestima, a sada imaju samo jednu emisiju koja ide jednom sedmično", rekao je za Klix.ba Alen Popović, glasnogovornik Saveza gluhih i nagluhih osoba BiH.

U pozivu na proteste gluhe osobe su navele kako traže da se poštuje njihovo pravo na dvojezično školovanje, tumača znakovnog jezika pri pristupu obrazovnim institucijama, bolnicama, policiji, pravnim službama, porodičnim savjetovalištima, finansijskim savjetovalištima, kulturnim instutcijama, sportskim objektima, te pristup informacijama preko tumača i titlovanja na državnoj televiziji. Sve ono što im je zagarantovano Zakonom o znakovnom jeziku.

Također, traže da se poštuje njihovo pravo na hitne obavijesti putem SMS-a ili titlova na TV-u u slučaju opasnosti, kao što su poplave, požari, zemljotresi...

Na protestima, koji će se održati tokom Međunarodne sedmice znakovnog jezika u Sarajevu ispred Parlamenta BiH, se očekuje više hiljada ljudi iz cijele BiH, a podrška je već počela stizati iz regije, ali i cijelog svijeta. Naime, 133 države potpisat će peticiju podrške protestima na kojima će se gluhe osobe mirnim putem boriti za život dostojan čovjeka.

"Pozvane su i sve čujuće osobe, posebno porodice koje imaju gluhe članove da podrže njihove napore u borbi za prava gluhih i nagluhih, za ravnopravnost u društvu", stoji u pozivu.

Žele poručiti da nisu nevidljivi, da su sposobni i da mogu, samo im treba dati ravnopravnost.